Macron stoppar utländska imamer: ”Vi kan inte ha turkiska lagar på fransk mark”

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Lördag 22 feb 2020 2020-02-22
E-post

Frankrikes president Emmanuel Macron lovar att stoppa ett program tillåter andra länder att skicka imamer och lärare till Frankrike. Macron säger att syftet är att stoppa ”utländsk inblandning” i hur islam praktiseras i Frankrike, rapporterar France 24.

De nya reglerna ska motverka islamistisk extremism i Frankrike genom att ge regeringen större auktoritet över barnens skolgång, finansiering av moskéer och utbildningen av imamer, enligt Macron.

– Problem uppstår när vissa i religionens namn försöker separera sig själva från Republiken och därför inte respekterar dess lagar, säger Macron.

Läs även: Macron till attack mot Thunberg: ”Riskerar att splittra våra samhällen”

Macron planerar att avsluta ett program som pågått sedan 1977, som tillät nio länder att skicka imamer och lärare till Frankrike för att undervisa utan franska myndigheters insyn.

Fyra muslimska länder  – Algeriet, Tunisien, Marocko och Turkiet – har deltagit i programmet som når runt 80 000 studenter varje år. Länderna har skickar omkring 300 imamer till Frankrike varje år, men de som anlände 2020 kommer vara de sista som kommer i så stort antal, säger Macron.

Läs även: Macron: Att vägra ta emot flyktingar går emot den europeiska värdegrunden

Programmet kommer ersättas av ett nytt, där franska myndigheter får större kontroll. Frankrike har redan slutit nya avtal med Algeriet, Tunisien och Marocko enligt Macron, men man har ännu inte kommit överens med Turkiet.

– Turkiet har att välja på att följa oss eller inte, men jag tänker inte låta någon utländsk makt stödja kulturellt, religiös eller identitetsbaserad separatism på Republikens mark, säger Macron och fortsätter:

– Vi kan inte ha turkiska lagar på fransk mark. Inte en chans.

Utspelet från Macron kommer en månad innan de franska kommunalvalen, och är ett led i regeringens kampanj mot islamism.

Läs även: Macron till attack mot gula västarna: ”Hatisk pöbel”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag