Polen satsar på kärnkraft – ska bygga sex reaktorer

Barsebäck kärnkraftverk, numera ur drift. Foto: Bengt Oberger / Wikimedia Commons
  • Tisdag 1 dec 2020 2020-12-01
E-post 2550

I framtiden kan elkunder i södra Sverige få kärnkraftsel från Polen, som planerar att lägga ned sina kolkraftverk och ersätta med sex kärnkraftsreaktorer. ”För Sverige och omkringliggande länder, skulle utbyggnad av polsk kärnkraft särskilt bidra till att upprätthålla den långsiktiga leveranssäkerheten i en situation med fortsatt utfasning av svensk kärnkraft”, skriver Thomas Tangerås, som forskar om energimarknader, till Nyheter Idag.

Nu satsar Polen på klimatvänlig energi – det vill säga kärnkraft. Landets kolkraftverk ska läggas ned senast 2049 och ersättas med sex kärnkraftreaktorer, rapporterar SVT.

Läs även: Höjer tonläget: Busch och Kristersson återupprepar krav om kärnkraften

Polen har en överenskommelse med USA om fördelaktiga lån och teknik för att bygga reaktorerna i fråga, som ska ha en kapacitet på 6-9 GW, och det första kärnkraftverket beräknas stå klart 2033.

Enligt Times of India kommer det hela kosta omkring 30 miljarder dollar, där hälften ska betalas av polska staten och hälften av investerare.

Thomas Tangerås, expert på elmarknader på Institutet för näringslivsforskning, skriver till Nyheter Idag att de polska kärnkraftverken i framtiden kan säkra leveransen av el till Sverige om den svenska kärnkraften fortsätter fasas ut.

”Polen är integrerat med den europeiska marknaden och har bland annat en överföringsförbindelse till södra Sverige (SE4). För Sverige och omkringliggande länder, skulle utbyggnad av polsk kärnkraft särskilt bidra till att upprätthålla den långsiktiga leveranssäkerheten i en situation med fortsatt utfasning av svensk kärnkraft. På många sätt skulle man helt enkelt byta ut svensk med polsk (eller annan) kärnkraft”, skriver Tangerås till Nyheter Idag.

Vilka möjliga svårigheter ser du för de polska kärnkraftprogrammet?

”Den huvudsakliga svårigheten för polsk kärnkraft är väl den samma som för all annan kärnkraft: att uppnå lönsamhet givet de underliggande säkerhetskraven och den allmänt låga utbyggnaden av kärnkraft i det mesta av världen. Dock är det en bedömning som eventuella investerare får ta ställning till”, skriver Tangerås.

Läs även: SD: Sverige behöver satsa på mer kärnkraft

Polens planer på att bygga ut kärnkraft hyllas av flera användare på Twitter.

Läs även: Ghana följer FN:s råd – satsar på kärnkraft

Stöd svensk kärnkraft!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag