Magdalena Andersson (S): ”Gängkriminella ska inte åka lyxbil”

Bild: Regeringen.se
  • Måndag 20 sep 2021 2021-09-20
E-post

Regeringen lånar 53 miljarder för att genomföra satsningar på välfärd, klimat och mot arbetslösheten i höstens budget. Men det är oklart om regeringens budget får det stöd av Centerpartiet och Vänsterpartiet som krävs för att gå igenom.

På måndagen presenterar finansminister Magdalena Andersson regeringens budget på en pressträff. I budgeten läggs 27 miljarder på välfärdsreformer, 17,8 miljarder på insatser mot arbetslöshet, 11,8 miljarder på klimatarbete och 2,7 miljarder på insatser mot gängvåld och kriminalitet, bland annat en halv miljard extra till polisen och insatser mot bidragsfusk.

– Vi ska skruva upp trycket mot fusket och svarta pengar och stoppa pengaflödet till den organiserade brottsligheten. Vi ska ta klockor, smycken och lyxbilarna. Gängkriminella ska inte åka lyxbil utan sitta i kriminalvårdens minibussar på väg till närmaste fängelse, säger Magdalena Andersson.

Läs även: Vänsterpartiets krav för att stödja Löfvens budget – ”måste öka jämlikheten”

I april nästa år kommer föräldrar erbjudas den omdebatterade så kallade familjeveckan, som innebär att föräldrar till barn mellan 4 och 16 år kan vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten sammanlagt sex dagar per år, fördelat på tre dagar per förälder.

– Syftet är att man ska få mer tid för sina barn. Det är en rättvise- och frihetsreform för föräldrar och löntagare som inte kan arbeta hemifrån, säger Magdalena Andersson.

För att få budgeten att gå ihop kommer man behöva låna 53 miljarder kronor under nästa år.

– Vi har haft underskott i statsfinanserna under krisen. Själva syftet med det finanspolitiska ramverket är att spara i goda tider och satsa när det är kris, säger Magdalena Andersson.

För att gå igenom krävs att budgeten får stöd från både Vänsterpartiet och Centerpartiet, och Magdalena Andersson tror att budgeten är attraktiv för båda partier trots deras ideologiska skillnader.

– Det finns förslag med som vi vet att V tycker är viktiga, som att laga revorna i våra trygghetssystem och stora satsningar på välfärden. Det finns också förslag som C tycker är attraktiva, som skattesänkningar till låg- och medelinkomsttagare och omfattande satsningar på landsbygden, säger Magdalena Andersson.

Läs även: Annie Lööf nobbar M:s budget – oavsett innehåll

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson säger i P1 Morgon att det är regeringens uppgift att se till att budgeten går igenom.

– Och det har den här regeringen valt att inte göra utan man har styrts av Centerpartiets nycker. Det beklagar jag. Men vi kommer utgå från vår budgetmotion och rösta på den, säger Andersson och fortsätter:

– Hur vi gör med regeringens budget måste vi göra en helhetsbedömning av först. Men det är inte Vänsterpartiets uppgift att se till att Socialdemokraterna får igenom sin budget.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl säger till Svenska Dagbladet att partiet ska ha en intern diskussion om regeringens budget.

– Vår spontana reaktion är att det finns positiva drag och samtidigt finns det saker som är otillräckliga. Nu måste vi ha en intern diskussion i partiet om det här är tillräckligt. Dessutom väntar vi fortfarande på grundbesked om regeringen om de fyller de avtal vi har, säger han.

Läs även: Grönt gräl om skog och strandskydd – MP hotar lämna regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag