Magdalena Andersson varnade tyskarna för SD – felciterade Åkesson

Bild: Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY 2.0/News Øresund/Johan Wessman/CC BY 3.0
  • Tisdag 20 feb 2024 2024-02-20
E-post 0

På måndagen publicerade den tyska S-tidnginen Vorwärts en opinionstext av Magdalena Andersson (S) där hon varnade tyska socialdemokrater och väljare för den blågula svenska regeringen samarbete med SD, som hon kallar ”ett populistiskt, högerradikalt parti som grundats av nynazister”.

”Sveriges erfarenhet under de senaste ett och ett halvt åren borde tjänstgöra som en varning för andra ländet. De svenska högerradikal poplulisterna har på inget sätt tämjts” skriver hon vidare.

Men som exempel på hur Sverigedemokraternas ”otämjda” beteende påstår S-ledaren att Jimmie Åkesson (SD) sagt att ”Sverige borde konfiskera och riva alla moskéer” under ett uppmärksammat tal på partiets landsdagar i november.

Men Anderssons påstående stämmer inte, konstaterar Expressen som gått igenom Åkessons tal.

– Vi behöver omedelbart ett stopp för etablerandet av nya moskéer i Sverige. Vi behöver också börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, sade Åkesson enligt Expressen.

– Minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument i stadsbilden bör helt tas bort, sade han vidare.

När Expressen i samband med att talet hölls frågade Åkesson om han vill riva moskéer blev svaret:

– Inte generellt. Det är inte fråga om det. Däremot måste vi agera mot religiösa byggnader, primärt moskéer, där det predikas hat, våld, terror, homofoba strömningar, antisemitiska strömningar eller liknande. 

När Expressen får tag på Jimmie Åkesson är han kritisk till det senaste utspelet från Andersson.

– Magdalena Anderssons oförmåga, desperation och rena slarv börjar bli en reell säkerhetsrisk för Sverige, säger Jimmie Åkesson till tidningen och fortsätter:

– Just när det avslöjats att hon och Socialdemokraterna har släppt in en person med islamistkopplingar i maktens korridorer så har hon mage att sprida missvisande lögner om andra partiers politik, naturligtvis i syfte att piska upp hat mot sina politiska motståndare.

– Uselt, fegt och farligt för Sverige. Jag börjar allvarligt fundera på hur länge hon kan tillåtas vara kvar som partiledare.

Den publicerade texten korrigerades på måndag kväll, så att det inte längre står att Åkesson vill riva alla moskéer. Enligt Socialdemokraterna berodde det felaktiga påståendet på att översättaren gjort fel.

Åkesson är emellertid skeptisk till den förklaringen.

– Det är ingen trovärdig förklaring, särskilt inte mot bakgrund av hur hon den senaste tiden beslagits med såväl lögner som spridande av konspirationsteorier. Dessutom är Magdalenas tyskakunskaper enligt uppgift alldeles utmärkta, så det här luktar desperat efterhandskonstruktion lång väg, säger han till Expressen.

Värt att notera är att när Magdalena Andersson, då svensk statsminister, mötte de finska och tyska kollegorna Sanna Marin och Olaf Scholz så höll hon ett tal på tyska.

”När den svenska statsministern tog till orda var det fint att höra hur hon obehindrat uttryckte sig på tyska” skrev Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

”Magdalena Anderssons tyska har stärkts av att hon studerat och senare under en period gästforskat i Wien” konstaterade Wolodarski vidare.

Läs även: Magdalena Andersson sågas efter påhopp på Henrik Jönsson

Läs även: Baudin (S) om Jönsson: ”Kan inte uteslutas att se över lagstiftningen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag