Majoritet i riksdagen: Inför förbud mot kriminellas vägspärrar

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 7 maj 2021 2021-05-07
E-post

SVERIGE Inför tydligare lagar mot gängens upprättande av vägspärrar. Det anser en majoritet i Sveriges riksdag. – Här har det varit en lucka i lagen, säger Johan Forssell (M) till Ekot.

Debatten uppstod i höstas då rapporter inkom om att ett kriminellt nätverk i Göteborg på eget bevåg satt upp vägspärrar samt stoppat och kontrollerat förbipasserande fordon i ett område i staden. Dessa vägspärrar ska ha upprättats vid Hjällbo centrum och in mot Hammarkulletorget.

Läs mer: Kriminellt nätverk upprättade vägspärrar i Göteborg

Efter händelsen fann rättsstaten det svårt att döma någon för händelsen. Detta eftersom det var oklart exakt vilket brott de gängkriminella gjort sig skyldiga till. Det som kunde vara aktuellt var mindre allvarliga brottsrubriceringar som ofredande.

– Våra jurister har utrett det och landat i att detta strider mot regeringsformen som säger att alla människor har rätt till grundläggande rörelsefrihet. Men där finns det inget straff direkt kopplat, sade Göteborgspolisens kommenderingschef Dan Windt till Svenska Dagbladet i samband med händelsen.

Läs mer: Gängkriminella satte upp vägspärrar – kan slippa straff

Med det som bakgrund vill nu en majoritet i riksdagen kriminalisera upprättandet av den här sortens vägspärrar och införa kännbara straffpåföljder. Det rapporterar Ekot.

– Det måste finnas någon form av kriminalisering när man så allvarligt inskränker på allmänhetens frihet att kunna röra sig fritt i samhället, säger Adam Marttinen (SD) till Ekot.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är inne på samma linje.

– Här har det varit en lucka i lagen skulle man kunna säga för den här typen av väldigt allvarlig kriminalitet där de här gängen vid vissa tider tar hela stadsdelar i besittning, säger han till Ekot.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson instämmer.

– Vi vill se till att det här får en kraftigare markering, att detta är problematiskt kriminellt beteende, säger Pehrson till radioprogrammet.

S, MP och V uppger emellertid att det redan finns tillämpbara lagar mot den här sortens gärningar. Som exempel på sådana för de fram olaga hot och olaga tvång, enligt Ekot.

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag