Majoritet vill sätta in militär mot grov brottslighet

Bild: Jorchr/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 8 jun 2021 2021-06-08
E-post 1710

En stor majoritet på hela 78 procent av de som deltagit i en kommande studie från SOM-institutet anser att Försvarsmakten ska bistå polisen i insatser mot grov brottslighet. I studien har 54 procent angett att det är en mycket viktig uppgift för Försvarsmakten att bistå polisen vid insatser mot grov kriminalitet, medan 24 procent anger att det är en ganska viktig uppgift.

Sedan insatsen i Ådalen 1931, då fem strejkande arbetare sköts ihjäl av militär under polisbefäl har samarbete mellan polis och militär varit en känslig fråga i Sverige, som dessutom förbjuds enligt Förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet (2002:375).

Läs även: M i Göteborg: Sätt in militär mot gängen

Men enligt undersökningen har alltså militärt bistånd till polis ett större stöd än några av de uppgifter Försvarsmakten ägnar sig åt idag.

Bara 34 procent respektive 39 procent anser att det är en mycket viktig uppgift för Försvarsmakten att delta i fredsbevarande FN-operationer och att delta i humanitära hjälpinsatser i andra länder.

När det gäller andra uppgifter som dagens försvarsmakt inte ägnar sig åt är stödet mycket litet när det gäller att hindra andra länders ledare från att använda våld mot protesterande medborgare eller att genomföra operationer för att avsätta ledare i diktaturer, där bara 21 procent respektive 11 procent anser att det är en mycket viktig uppgift för Försvarsmakten.

Den uppgift flest anser mycket viktig för Försvarsmakten är att skydda centrala samhällsfunktioner mot terrorangrepp, vilket 73 procent anger som mycket viktigt, följt av försvara Sveriges gränser mot hot från andra länder samt bistå civila myndigheter vid krissituationer i Sverige, där 60 procent anger att uppgifterna är mycket viktiga för Försvarsmakten.

Läs även: Fransk militär sätts in för att stoppa upploppen i Dijon

Läs även: Kalabalik i Guatemala: Migranter på väg mot USA drabbar samman med militär

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag