Malmer Stenergard (M) KU-anmäler Morgan Johansson

Maria Malmer Stenergard (M), Morgan Johansson (S) Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Måndag 7 dec 2020 2020-12-07
E-post

STOCKHOLM Förra gången anmälde hon migrationsminister Morgan Johansson (S) efter att han ljugit om anhöriginvandring på Twitter – då fälldes han. Nu är det dags igen för Maria Malmer Stenergard (M) att anmäla Morgan Johansson till KU. Den här gången gäller det den senaste tidens försök från regeringen att snabbt få lagar och regler för ökad asylinvandring och lättnader för gymnasieafghaner på plats. ”I sin iver att genomföra förslagen bortser dock regeringen från grundlagens krav”, skriver Malmer Stenergard i ett Facebookinlägg.

De senaste veckorna har S-MP-regeringen kommit med två olika förändringar till det betänkande för migrationspolitik som skickades ut tidigare i höstas. Både leder till att fler migranter får uppehållstillstånd.

Först var det en uppluckring av reglerna för gymnasieafghanerna, för att ge dem längre tid att söka ett fast jobb (med ett fast jobb får de permanent uppehållstillstånd, annars får de åka hem). Ett beslut som regeringen själv kunde fatta utan riksdagens inblandning och som man vill ska börja gälla redan i början av december. Remissinstanserna fick tre dagar på sig att svara.

Läs mer: Regeringen rusar igenom lättade jobbkrav för gymnasieafghaner

Det senaste draget kom från regeringen och Morgan Johansson i fredags eftermiddag. Då släpptes ett kompletterande PM till betänkandet om migrationspolitik. I PM:et gavs en rad förslag som sammantaget kommer att leda till ökad asylinvandring enligt regeringens egna utredare.

Läs mer: Löfvens nya drag för ökad asylinvandring: Migranter ska kunna få uppehållstillstånd genom att bli sambos

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, har nu anmält ansvarige minister Morgan Johansson till KU.

”För det första bryr sig inte regeringen överhuvudtaget om att analysera konsekvenserna av förslagen. Bland annat för de kommuner som redan sliter med dagens integrationsproblem. Att regeringen brister i sina konsekvensanalyser vad gäller just mirgrationspolitiska beslut är något som Riksrevisionen nyligen kritiserat”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”För det andra får remissinstanserna extremt kort tid på sig att reagera på förslagen. Det är att frångå den normala beredningsordningen som gäller enligt grundlagen. Det kan vara motiverat i vissa fall, bland annat i krissituationer. Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har svårt få saker gjorda är dock inte ett skäl för att bortse från kraven i grundlagen.”

 

Förra året anmälde Maria Malmer Stenergard Morgan Johansson efter att han på Twitter ljugit om effekterna av regeringens migrationspolitik, något som Kvartal avslöjade.

– Man undrar om Morgan Johansson vill bli ihågkommen som Sveriges ”fake news”-minister, sade Malmer Stenergard till Expressen.

Då fälldes Morgan Johansson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag