Månader efter IT-skandalen: Nu avskedas Maria Ågren

Maria Ågren.
Maria Ågren.
  • Torsdag 28 sep 2017 2017-09-28
E-post

STOCKHOLM Statens ansvarsnämnd meddelar att Transportstyrelsens förra generaldirektör, Maria Ågren, avskedas. Beslutet kommer flera månader efter att det avslöjades att Transportstyrelsen outsourcat viktiga delar av sin IT-drift till utlandet under Maria Ågrens ledning.

Den förre detta generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, avsattes av regeringen under januari 2017. Nu har Statens ansvarsnämnd beslutat att avskeda henne, det uppger Sveriges Radio.

Det var under januari månad som Transportstyrelsens generaldirektör, Maria Ågren, avsattes. Enligt regeringen var motivet att det fanns olika syner på hur myndigheten ska bedrivas. Ett halvår senare avslöjades det att i själva verket avsattes Maria Ågren för att hon delgivits misstanke om brott efter myndighetens upphandling av IT-verksamheten.

Nyheter Idag kunde även avslöja att upphandlingen av IT-verksamheten ledde till att serbiska militärer fått tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk.

LÄS ÄVEN: Nyheter Idag avslöjar: Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk

Efter att Maria Ågren avsattes av regeringen har hon kämpat för att få behålla sitt jobb och hon anser att det inte finns underlag nog för att avskeda henne.

LÄS ÄVEN: Maria Ågren tar strid om jobbet som generaldirektör för Transportstyrelsen

Statens ansvarsnämnd konstaterar nu att att det finns grund för avsked. Ansvarsnämnden meddelar idag att Ågren avskedas från sin anställning i Regeringskansliet. Motiveringen är att Ågren har ”grovt åsidosatt sina åtaganden mot regeringen”.

Maria Ågren har skickat en skriftlig kommentar om beslutet till TT.

”Regeringen har valt att pröva om mitt tidigare agerande i Transportstyrelsen är skäl för avsked. Nu har Statens ansvarsnämnd beslutat att jag ska avskedas. Jag hade hoppats få fortsatt uppdrag inom staten. Nu får jag istället ta med mig erfarenheterna i mitt fortsatta yrkesliv. Erfarenheter som bland annat handlar om ledarskap i svåra situationer och krishantering.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag