Mardrömssiffror för Löfven i Aftonbladet/Demoskop

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 6 mar 2020 2020-03-06
E-post

Socialdemokraterna tappar över 2 procentenheter i senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Dessutom riskerar man att tappa hela regeringspartnern Miljöpartiet som hamnar en bra bit under riksdagsspärren med 3,1 procent. På högersidan går Sverigedemokraterna tillbaka, samtidigt som Kristdemokraterna och Moderaterna ökar.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappar nästan 3 procent i Aftonbladet/Demoskops senaste väljarundersökning.

S tappar hela 2,1 procentenheter, vilket ger partiet 22,6 procent, det näst sämsta resultatet partiet fått i en Demoskop-mätning.

MP tappar 0,7 procentenheter, vilket innebär att partiet nu ligger nästan en procent under spärren till riksdagen, med 3,1 procent i mätningen.

Läs även: ”Väljarna uppskattar att vi kan prata med alla” – M ökar i Sentios februarimätning

På vänsterkanten fortsätter Jonas Sjöstedt sitt triumftåg. Vänsterpartiet ökar med 1,1 procentenheter och når 10,4 procent, den högsta siffran partiet fått i Demoskop sedan 2004.

– Bland S-väljare finns ett missnöje mot att partiet tvingas föra så pass mycket högerpolitik. Samtidigt är det här lite knepigt för V att utnyttja. De måste lägga sig på en lagom nivå, de kan inte blockera så pass mycket politik att de hotar hela regeringens överlevnad, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop, till Aftonbladet, och fortsätter:

– När de började rikta misstroendevotum mot en minister såg vi att de gick för långt. Som de gör nu, att bara stoppa de mest marknadsliberala reformerna i Januariavtalet, det går uppenbarligen hem.

Aftonbladet/Demoskops mätning i mars

V 10,4 (+1,1)

S 22,6 (-2,1)

MP 3,1 (-0,7)

KD 7,5 (+1,2)

C 9,4 (+0,5)

L 4,1 (+0,9)

M 19,5 (+0,6)

SD 22,1 (-1,4)

Övriga 1,3 (+-0)

Läs även: Bottenrekord för S i DN/Ipsos – SD fortsatt störst

Regeringens stödpartier Centerpartiet och Liberalerna ökar något, och i L:s fall räcker ökningen med 0,9 procentenheter till att nå fast mark över riksdagsspärren med 4,1 procent.

På högersidan tappar Sverigedemokraterna 1,4 procentenheter och landar på 22,1 procent, bara en halv procentenhet bakom S.

Samtidigt ökar KD och M, med 1,2 respektive 0,6 procentenheter, vilket innebär att den konservativa oppositionen sammantaget håller ställningarna med 49,1 procent av väljarnas stöd, medan regeringen tillsammans med stödpartierna L och C tappar 1,4 procent och får 39,2 procent.

Läs även: MP och L ute ur riksdagen i Aftonbladet/Demoskop – S åter störst

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag