MP och L ute ur riksdagen i Aftonbladet/Demoskop – S åter störst

Bild: News Øresund - Johan Wessman/CC BY 3.0/Wille Öhgren/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 7 feb 2020 2020-02-07
E-post 2591

MP och L åker ut ur riksdagen, medan S går om SD och åter blir största parti. Samtidigt ökar M något, enligt den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Både Miljöpartiet och Liberalerna hamna under riksdagsspärren i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Miljöpartiet tappar en procentenhet och hamnar strax under spärren med 3,8 procent, medan Liberalerna ökar med en tiondels procentenhet, vilket gör att man hamnar på 3,2 procent.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Peter Santesson, analyschef på Demoskop, säger till Aftonbladet att Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni står och velar.

– Hon kan inte bestämma sig och tydligt markera i vilket block hon vill placera sitt parti. Väljare som står till höger uppfattar L som lierade med S. Men å andra sidan får man inte heller något förtroende från vänsterväljare, i och med att det uppfattas som att L inte går in i samarbetet på ett pålitligt sätt. Sabuni måste välja väg, säger Santesson.

I toppen har Socialdemokraterna gått om Sverigedemokraterna och är åter största parti. Det är första gången S ligger i topp i Aftonbladet/Demoskop sedan oktober.

Partiet ökar med 1,3 procentenheter till 24,7, vilket fortfarande är ett mycket dåligt resultat för S historiskt sett.

– Men det är för tidigt att säga att deras opinionskris skulle vara över, att vi ser ett trendskifte. Det är fortsatt väldigt tajt mellan S och SD, säger Santesson, som tillägger att S fortfarande tappar väljare till V och SD, men vinner väljare från andra partier som ingår i Januariöverenskommelsen.

Läs även: Nytt majoritetsrekord för ”konservativa blocket” i Sentios januarimätning

SD tappar en procentenhet och får 23,5 procent, medan M ökar med 0,7 procentenheter till 18,9 procent. Och det är från SD som M vinner väljare.

– Det ligger nära till hands att se det här som ett tecken på att M:s väldigt hårda profilering i lag och ordning och deras djärva och närmast aggressiva sökande efter inflytande i sakfrågor, belönar sig, säger Peter Santesson.

Aftonbladet/Demoskops mätning för januari

V 9,3 (+0,3)

S 24,7 (+1,3)

MP 3,8 (-1,0)

KD 6,3 (+0,4)

C 8,9 (-0,6)

L 3,2 (+0,1)

M 18,9 (+0,7)

SD 23,5 (-1,0)

Övriga 1,3 (-0,3)

Läs även: SD nu störst även i TV4 Väljaropinion

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag