Margaux Dietz vinnare av Johnny Bode-priset

Margaux Dietz och Johnny Bode. Foto: Vogler CC BY-SA 4.0 / Public Domain
  • Lördag 21 jan 2023 2023-01-21
E-post 294

Margaux Dietz blir vinnare av årets Johnny Bode-pris. Detta efter den uppmärksammade videon där influencern under fnissiga förhållanden filmade en avsvimmad och blodig man utanför sin lägenhet och sedan lade upp filmen på Youtube.

”Genom att publicera en Youtubevideo av en utslagen man utanför sin ytterdörr har hon inte bara skapat en kritikstorm mot sig själv. Det faktum att SVT sedan gjorde en hel dokumentär om hennes personliga kris har givit upphov till en metaskandal. En prestation som imponerar på Johnny Bode-sällskapet”, skriver Johnny Bode-sällskapet, som delar ut priset, i motiveringen.

Läs även: Hård kritik mot SVT efter dokumentär om influencer i blåsväder

Johnny Bode var kompositören och sångaren som osvikligt ställde till det för sig vad han än gjorde, oavsett om det handlade om att stödja nazisterna under andra världskriget eller det faktum att han mer eller mindre uppfann könsrocken i Sverige och öppnade dörrarna för bland annat Eddie Meduza.

– Han var som en barnförbjuden Karlsson på taket-figur. En liten, tjock man med gott humör och enormt stort självförtroende som tar sig in överallt och skapar kaos och sedan flyger ut, säger Gustaf Görfelt, ordförande för Johnny Bode-sällskapet, till Kulturnyheterna i SVT.

Sedan 2013 har Johnny Bode-sällskapet delat ut ett pris till offentliga personer som på ett eller annat sätt trampat i klaveret i den omstridde artistens anda. Tidigare har bland andra Mona Sahlin, Marcus Birro och den kontroversielle artisten Mr Cool vunnit priset.

Årets pris går alltså till influencern Margaux Dietz, som utöver den ökända videon nyligen uppmärksammades för att ha målat sig svart med ett så kallat ”blackface” under en studentfest 2009. Något som Nyheter24 var först med att rapportera.

Vid sidan av Dietz tilldelas den svenske basketstjärnan Jonas Jerebko årets busgrogg, ett hedersomnämnande från Johnny Bode-sällskapet. Detta efter att han skrivit på för den ryska klubben CSKA Moskva kort efter Rysslands invasion av Ukraina.

Läs även: Tantrafestivals vd tilldelas Johnny Bode-priset

Läs även: Mr Cool belönas med Johnny Bode-priset

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag