Maria har fått 13 får stulna – polisen lägger ned varje ärende

Bild: Alexandra Specker
  • Tisdag 24 sep 2019 2019-09-24
E-post 2723

VETLANDA Stölder av får är ett tilltagande problem i landet. Småbrukaren Maria Brunér har fått 13 får stulna sedan i maj, och polisen lägger ned varenda ärende. Enligt Maria har fåruppfödare över hela landet problem med stölder, och nu vill hon se förändrade regler för att kunna öka säkerheten.

Småbrukaren Maria Brunér utanför Vetlanda har fått elva lamm och två tackor stulna de senaste månaderna, rapporterar Land Lantbruk.

– Jag förlorar omkring 35 000-40 000 kronor, och det är en stor summa för en småbrukare. Tänk dig själv. Det är ju som att någon kommer och stjäl dina pengar eller din lön. Och jag kan inte få ut på försäkringen heller, för det finns ju inget bevis för att någon tagit dom, berättar Maria för Land Lantbruk.

Hon har polisanmält varenda stöld, men varje ärende har lagts ned.

– Det sker ju på nätterna, och mina åkrar och ängar ligger längs en grusväg, så det är jättelätt att stanna sin bil, springa ut 3-4 stycken och haffa ett eller två får och slänga in i bagageluckan, säger Maria och fortsätter:

– Jag förstår polisen också, de kan inte sätta ut en patrullbil här hela natten och vakta. De har ju viktigare saker att göra.

Läs även: Fyra personer gripna efter spektakulär lammstöld: ”De har svenska personnummer”

Maria är säker på att det inte är rovdjur som tagit fåren.

– Jag har varit lantbrukare i 22 år, så jag vet hur det ser ut när de tagits av rovdjur. Förra året hade jag ett lodjursangrepp, men då låg lammet kvar i hagen. Ett lodjur kan inte få med sig lammet över stängslet, eller släpa genom fårstängslen, förklarar Maria.

Maria är inte ensam om problemet. Enligt henne drabbas fåruppfödare över hela landet av stölder.

– Det är jättemånga som har hört av sig från hela Sverige, från Ystad till Haparanda. De ringer till mig och berättar att dom blivit av med lamm, deras grannar har blivit av med lamm, några har till och med blivit av med kalvar. Det är därför jag vill uppmärksamma det här, det får ju bara inte förekomma.

Läs även: LARMET: ”Vi har tröttnat på att inget görs för att hejda de internationella stöldligorna”

För att komma till rätta med fårstölderna anser Maria att det behövs nya regler.

– Har jag mina djur i ladugården är det strängeligen förbjudet att gå in, med tanke på smittrisk och annat, men på åker och äng är det fritt fram. Det borde vara förbjudet att gå inne i hagarna, säger Maria, som också vill att det ska bli lättare att få tillstånd att videoövervaka sina ägor.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag