Marken skakar under Lööf efter valfiasko

Bild: Centerpartiet (official)/CC BY 2.0
  • Onsdag 14 sep 2022 2022-09-14
E-post

Det slutliga valresultatet är ännu inte fastställt, men det står redan nu klart att Centerpartiet tappar nästan två procentenheter jämfört med valet 2018, och även om det blågula blocket bara leder med ett mandat är det mycket osannolikt att det rödgröna block där C numera ingår skulle lyckas vända mandatet.

På kommunal nivå går det ännu sämre för C, som backar i 91 procent av Sveriges kommuner. C backar till och med i Annie Lööfs hembygd, det tidigare starka C-fästet Värnamo där partiet förlorar två mandat i kommunfullmäktige, samtidigt som partiet på riksnivå tappar röster i kommunens samtliga distrikt, skriver Värnamo Nyheter.

Läs även: Landsbygden överger C: ”Hamnat i dåligt sällskap”

I Kiruna gjorde partiet sitt största fiasko och tappade från 32,9 procent till 9,7 procent. Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Selberg (C) skyller fiaskot på smutskastning och dålig medierapportering, men pekar även på att partiets vänstersväng inte varit så lyckad.

– Den här vänstersvängen som partiet har gjort har vi fått betala för, definitivt, säger han till Svenska Dagbladet.

Tomas Zander, ordförande för Centerpartiet i Borgholms kommun på Öland  där C tappade 5,3 procent av riksdagsrösterna, säger till SvD att C bör byta partiledare efter valfiaskot.

– Jag har förtroende för Annie, men tror att vi till nästa val måste ha en ny partiledare. Hon har haft en väldigt stark och målande retorik, och många har nu förknippat henne med S-blocket. Ska vi lyckas med någonting annat, krävs det nog en ny partiledare.

Andra C-företrädare är mer försiktiga i sina kommentarer.

– Vi har jobb att göra med att samla ihop, göra en valanalys och invänta resultatet. Det finns inte så mycket mer att säga, säger  Jenny Drugge, distriktsordförande för C i Dalarna, där partiet tappat i både riksdagsvalet och kommunvalet.

Läs även: Centerpartiet: Lööf kommer inte äta upp skon ”eftersom vi inte blir ett stödhjul”

Även Helena Lundgren (C), oppositionsråd i Vindelns kommun som länge varit kritisk till C:s vänstersväng, avstår från att kräva Lööfs avgång.

– Det beror ju på vad Centerpartiet ska vara för slags parti. Var finns glöden som vi behöver för att blåsa liv i en rörelse som kan skapa en tilltro på landsbygden igen? I dag har jag svårt att se den möjligheten. Jag hoppas att den finns, säger hon till SvD som svar på frågan om Annie Lööf är rätt person att leda partiet.

En källa från C säger till Aftonbladet att det snarare kommer vara partisekreteraren Michael Arthursson än Annie Lööf som kommer tvingas lämna sin post.

– Annie är fortfarande väldigt populär och omtyckt. Partisekreteraren är den som är ansvarig för strategin. Det finns ett stort krav på förnyelse.

Aftonbladet sökte även Annie Lööf, som genom sin pressekreterare William Fröding avböjde att kommentera.

– Som du förstår väljer vi att inte kommentera detta, säger han.

I ett brev från Annie Lööf som skickats runt internt i partiet skriver Lööf att valresultatet är ”mycket ledsamt och ger anledning till självrannsakan”. Partiet ska mötas på fredag och tillsätta en analysgrupp enligt brevet.

Läs även: Kalldusch för Lööf (C) i Aftonbladet/Demoskop – 65 procent saknar förtroende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag