S-profiler uppmanar att stödrösta på MP

Maskrosen är Miljöpartiets partisymbol. Bild: Av Viola sonans/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 23 jun 2022 2022-06-23
E-post 533

Nu uppmanar den socialdemokratiska riksdagsledamoten Joakim Järrebring till stödröstning på MP, som ligger långt under riksdagsspärren i opinionsmätningar. Tidigare har den tunga S-profilen Göran Greider uppmanat till stödröster på MP för att rädda det rödgröna blocket i riksdagsvalet.

Efter den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos där de blågula blocket får en rejäl majoritet är läget allvarligt för de regerande Socialdemokraterna.

Den främsta anledningen till den blågula framgången är att Liberalerna som stödjer Ulf Kristersson som statsminister lyckas ta sig över riksdagsspärren, samtidigt som Miljöpartiet ligger kvar en bra bit under.

Läs även: Stor blågul majoritet i DN/Ipsos – ETC–reporter kan ha orsakat högerseger

Nu går flera S-profiler ut och uppmanar till stödröstning på MP, rapporterar Ledarsidorna. I ett inlägg på Facebook skriver riksdagsledamoten Joakim Järrebring att ”om just Du är vilsen och inte känner att socialdemokraterna är ett alternativ, men tycker att Magdalena är en bättre kandidat till statsministerämbetet än Ulf så vill jag uppmana er att rösta på Miljöpartiet framför Vänsterpartiet”.

– Den socialdemokratiska riksdagsgruppen är extremt toppstyrd. Sådana här utspel gör man inte utan att ha det förankrat i partiet, säger Ledarsidornas Johan Westerholm till Nyheter Idag.

Tidigare har Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, uppmanat till stödröstning på MP i en krönika i Dagens ETC. ”Jag tror att alltfler socialdemokrater börjar luta åt att ge Miljöpartiet en stödröst, även jag själv” skriver Greider bland annat i krönikan.

På torsdagen uppmanar Kalle Sundin på den fackliga tankesmedjan Katalys i en debattartikel i Expressen Miljöpartiet att dumpa Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm där partiet samregerar med M, C, L och KD. Detta för att vänsterväljare ska vilja stödrösta på partiet.

”Det som främst står i vägen för att fler ska våga stödrösta på Miljöpartiet är dess borgerliga och liberala sida. Ingenstans har denna haft större inflytande än i Stockholmspolitiken”, menar Sundin.

Läs även: Åkesson: ”Det är Miljöpartiet som håller i taktpinnen i invandringspolitiken”

Läs även: Flopp för MP och C i Svensk Väljaropinion

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag