SD-flopp i Aftonbladet/Demoskop

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 dec 2022 2022-12-08
E-post 97

Flera opinionsundersökningar den senaste tiden har visat att Sverigedemokraterna tappar väljarstöd medan Socialdemokraterna går fram. Trenden bekräftas i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop, där SD tappar 2 procentenheter medan S ökar med 2,1.

SD får med tappet 17,6 procent i mätningen, och är därmed nere på partiets resultat i 2018 års val, som betraktades som en besvikelse.

Läs även: Fiasko för regeringen i DN/Ipsos efter sveken

Demoskops vd Karin Nelson menar att partiet straffas av väljarna för att vallöften om sänkta bränslepriser och ett högkostnadsskydd för de skenande elpriserna inte infriats.

– De är en del av regeringsunderlaget i och med Tidöavtalet och det finns väljare som röstade på SD som är besvikna och tycker att vallöften inte infriats, säger Karin Nelson till Aftonbladet.

Nelson menar också att partiets genomslag i Tidöavtalet för sina kärnfrågor invandringen och kriminalpolitiken innebär att partiet tappar sitt tidigare monopol på de områdena.

SD tappar bland annat väljare till Moderaterna. Trots det går även M tillbaka i mätningen.

– Det hänger samman med Socialdemokraternas uppgång. S ökar och tar väljare från alla partier, säger Nelson till Aftonbladet.

För S är partiets resultat på 33,3 procent det högsta partiet fått i Aftonbladet/Demoskop sedan februari 2014. Då befann sig partiet liksom nu i opposition, den gången mot Reinfeldts allians-regering.

Socialdemokraternas starka uppgång innebär att det rödgröna blocket skulle få en riksdagsmajoritet med 177 mandat mot 172 för de blågula – trots att Miljöpartiet hamnar utanför riksdagen med 3,5 procent.

Läs även: Stort tapp för SD i SvD/Sifo – M återigen näst största parti

Aftonbladet demoskops mätning i december

Skillnad sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 33,3 (+2,1)

Moderaterna 20,5 (-0,8)

Sverigedemokraterna 17,6 (-2,0)

Vänsterpartiet 8,9 (+0,1)

Centerpartiet 6,1 (+0,1)

Kristdemokraterna 4,8 (+0,2)

Liberalerna 4,2 (+0,2)

Miljöpartiet 3,5 (+0,3)

Övriga partier 1,2

Läs även: (S)tor succé i SCB:s nya mätning – megaflopp för SD

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag