Mätning: Lägre försvarsvilja bland unga med invandrarbakgrund

Militärövning i Ystad 2015. Bild: Jonn Leffmann/CC BY 3.0
  • Onsdag 10 jan 2024 2024-01-10
E-post 0

Statsminister Ulf Kristersson har fått hård kritik för sitt uttalande om att ett svenskt medborgarskap även innebär en plikt att försvara landet i händelse av krig. En av kritikerna är Morgan Johansson (S), som i SVT:s Aktuellt på tisdag kväll krävde att Kristersson visade belägg för att invandrare har mindre försvarsvilja än infödda svenskar.

– Problemet är att han riktar sig till de svenskar med invandrarbakgrund som har sökt medborgarskap och fått det. Och så sår han misstro kring deras försvarsvilja, och det har han inget som helst belägg för, sade Johansson bland annat till SVT.

Men belägg finns, vilket uppmärksammades av just SVT Nyheter i juli förra året. Enligt en undersökning som Plikt- och prövningsverket gjorde på årskullen födda 2004 var viljan att göra värnplikt betydligt lägre bland personer med föräldrar födda utanför Norden än bland samtliga som svarade.

I årskullen som mönstrade 2022 svarade 53 procent av de med föräldrar födda utanför Norden att de inte kan tänka sig att göra värnplikt, jämfört med 38 procent för totalen. 

– Det vi har sett är att många har med sig dåliga erfarenheter från sina hemländer, sade Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, till SVT Nyheter.

Undersökningen uppmärksammades på onsdag förmiddag av förre riksdagsledamoten Hanif Bali på plattformen X.

Läs även: Johansson kräver att Kristersson tar tillbaka uttalande om medborgarskap

Läs även: Vänstern rasar när regeringen och ÖB varnar för krigsrisken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag