Medier mörkar ”Jamal Hamas”

Bild: Faksimil SVT Play/Nyheter Idag
  • Onsdag 15 nov 2023 2023-11-15
E-post

De stora medierna SVT, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen har alla uppmärksammat Magdalena Anderssons replikskifte med Ulf Kristersson under onsdagens riksdagsdebatt. Men samtliga väljer att rätta Anderssons omtalade felsägning ”Jamal Hamas” till ”Jamal El-Haj”.

Onsdagens snackis på sociala medier blev oppositionsledaren Magdalena Anderssons felsägning när hon skulle försvara partikollegan och riksdagsledamoten Jamal El-Haj i debatt med statsminister Ulf Kristersson, men istället råkade kalla honom ”Jamal Hamas”.

– Ulf Kristersson, herr Talman, Ulf Kristersson. Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker? frågade Andersson med gråten i halsen.

Den pinsamma felsägningen fick många reaktioner på sociala medier.

Liksom Nyheter Idag har Bulletin, Samnytt och Fria Tider artiklar om felsägningen. Men i etablerade medier är det inte bara tyst, utan medier som SVT, DN, Expressen och Aftonbladet korrigerar även Anderssons felsägning, så att hon säger ”Jamal El-Haj” istället för ”Jamal Hamas”.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker? hävdar samtliga granskade medier att Magdalena Andersson sade.

Svenska Dagbladet citerar inte den replik där Andersson felsäger när tidningen uppmärksammar händelsen, men i det filmklipp på replikväxlingen som SvD publicerar har ”Hamas” rättats till ”El-Haj” i filmens textning.

Läs även: ”Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker”

Läs även: Palestinas ambassadör: Konferensen där El-Haj talade var en ”Hamaskonferens”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag