Mer än var tredje tjej i kommun lever med oskuldskrav

Foto: Flickr
  • Onsdag 8 jun 2022 2022-06-08
E-post 96

BOTKYRKA I Botkyrka kommun har mer än var tredje tjej i årskurs 9 oskuldskrav på sig tills dess att de har gift sig. Detta enligt en kartläggning som gjorts på uppdrag från kommunen.
– Det är tyvärr inte förvånande, säger kommunalrådet Ing-Marie Viklund (L) till Mitt i om resultatet.

Enligt kartläggningen – som utfördes av organisation TRIS under 2021 – är det 35 procent av flickorna som lever med oskuldskrav på sig fram tills giftermål. 23 procent har heller inte friheten att välja sin framtida partner. Oskuldskravet hos killarna låg på 19 procent.

För Ing-Marie Viklund (L) kommer resultatet inte som en chock.

– Vi hade en duktig forskare från Uppsala som gjort studier som visar på liknande siffror. Men det var viktigt att få det här svart på vitt så att vi kan börja arbeta långsiktigt för att motverka att det ser ut så här, säger hon till Mitt i.

För att få bukt med problemet klubbade kommunstyrelsen under tisdagen igenom en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Den ska nu ut på remiss till berörda nämnder och kommer slutgiltigt att fastställas av kommunfullmäktige efter sommaren.

Viklund har varit drivande i att ta fram handlingsplanen.

– Ambitionen är att alla som arbetar med barn och unga inom kommunen ska vara utbildade i hur man upptäcker den här typen av problematik och hur man ska agera om man ser det. Ingen ungdom ska missas eller glömmas bort.

Botkyrka är Stockholms läns femte största kommun med drygt 95 000 invånare. I kommunen talas ungefär 100 olika språk och 60,5 procent av dem som bor där har utländsk bakgrund, står det på kommunens webbplats.

Kommunen har tre kommundelar – Fittja, Alby och Hallunda/Norsborg – som av polisen klassas som ”särskilt utsatta områden”, vilket är den värsta graderingen på polisens lista över utsatta områden.

Läs även: Nya kravet i Botkyrka: Personal i förskolan ska kunna svenska

Läs även: Könsuppdelad simning planerades i Botkyrka – rektor backar efter kritik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag