Milad Salari begärs häktad för knivdådet i Göteborg

Bild: Faksimil Twitter/Polisen
  • Fredag 3 mar 2023 2023-03-03
E-post 0

Milad Salari, 36, häktas som på sannolika skäl misstänkt för mordförsöket på en nederländsk nioårig flicka i Brunnsparken i Göteborg på torsdagen. Enligt uppgift till Expressen ska Salari ha fått ett utbrott och hamnat i slagsmål med polisen inne på polishuset efter att han gripits på torsdagen.

Salari ska bland annat ha skrikit om ”änglar och demoner” under utbrottet i Polishuset, enligt Expressens uppgifter. Läget för den knivhuggna flickan ska vara allvarligt men stabilt.

Läs även: Här håller hjältarna fast den misstänkte knivmannen

Milad Salari kommer till Sverige tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon i juli 1989 från staden Shiraz i Iran och beviljas tillfälligt uppehållstillstånd följande månad.

Följande år får familjen Salari permanent uppehållstillstånd i Sverige, och i september 1994 ansöker Milads mamma om svenskt medborgarskap för sin son, vilket beviljas i oktober 1998.

När Salari blivit 15 och straffmyndig 2002 döms han för sitt första brott, en stöld. Det blir början på en omfattande brottskarriär, med 24 noteringar för brott som skadegörelse, narkotikabrott, olovlig körning och försök till stöld innan han fyllt 18.

Följande år döms Salari till ett och ett halvt års fängelse för väpnat rån, efter att han och en kumpan rånat Vodafones utställningsbutik i Nordstan i Göteborg med en pistolattrapp.

År 2011 döms han till ett års fängelse för ytterligare ett rån, samt till en månads fängelse för olaga hot. Ett antal smärre brott följande år resulterar i skyddstillsyn, samt ett bötesstraff för ett fall av olaga intrång i Köpenhamn, där Salari uteblir från rättegången.

År 2015, när han är under skyddstillsyn, genomför Salari ett väpnat rån av Jarl Sandin Ur & Guld på Kungsgatan i Göteborg. Genom att hota med ett ”automatvapenliknande föremål” tvingar Salari ner personal och kunder på golvet och tar klockor värda över två miljoner kronor.

En jägare som befinner sig i butiken under rånet inser emellertid att vapnet inte är äkta. Efter rånet jagar han Salari tills denne ger upp och kan gripas av polis.

Salari döms till tre års fängelse för rånet, och blir villkorligt frigiven 2018. Trots att han under prövotiden döms för misshandel och stöld behöver han inte tjäna av det straff han blev villkorligt frigiven från, utan döms till skyddstillsyn vid båda tillfällen.

Under följande år döms Salari för tio olika brott, det sista en stöld av en bärbar dator från Elgiganten i centrala Göteborg förra året. Frivården anser emellertid att det skett en ”påtaglig förbättring” av Salaris personliga situation, en linje tingsrätten går på när man än en gång dömer honom till skyddstillsyn.

Läs även: Här förs misstänkt gärningsman bort av polis efter mordförsök på flicka

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag