Miljöpartiets kris: Har tappat hälften av medlemmarna

Gustav Fridolin. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 26 mar 2018 2018-03-26
E-post 1338

SVERIGE Enligt en färsk opinionsmätning ligger Miljöpartiet under riksdagsspärren. Nu kommer nästa tunga nyhet – partiet har förlorat hälften av sina medlemmar sedan början av mandatperioden.

Förra året tappade Miljöpartiet 3 000 medlemmar. Nu är man nere på 10 719 personer – vilket är hälften så många som i början av mandatperioden, rapporterar SVT Nyheter.

Statsvetaren Niklas Bolin menar att det beror på turbulens kring olika skandaler och att partiet upplevs ha svikit sina grundprinciper.

– Det finns ett missnöje men det är inte enkelriktat. Vissa menar att man sålt sig medan andra menar att man inte varit regeringsdugligt nog, så det är ett svårt läge för partiet att navigera i, säger Niklas Bolin till SVT.

Partisekreteraren Amanda Lind menar dock att det inte är så illa om man ser det från ett längre perspektiv.

SD ökar

– Medlemsutvecklingen under den här mandatperioden har inte varit bra, men ser man på lite längre sikt, en tioårsperiod, så hör Miljöpartiet till de partier som ökat sitt medlemsantal, säger hon.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att partiet ligger på 3,8 procent i en ny Novus-mätning och att partiet går till val på en mer generös invandringspolitik.

Alla partier minskar dock inte i medlemskap – SVT berättar att Sverigedemokraterna ökade med 3 928 medlemmar förra året. Nu har man 28 340 sammanlagt vilket gör partiet till det fjärde största räknat i antal medlemmar.

Läs även: Alice Bah Kuhnke vill leda Miljöpartiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag