MP-förslaget: Politisk styrning av SVT-nyheter

Rebecka Le Moine (MP) och SVT:s Aktuellt. Foto: Riksdagen / Skärmdump SVT Play
  • Lördag 9 okt 2021 2021-10-09
E-post

Varje nyhetssändning ska SVT tillägna 15 minuter åt klimatkrisen. Detta enligt ett miljöpartistiskt förslag inför partikongressen som omkring 30 medlemmar beslutat sig för att stödja. En av dessa är riksdagsledamoten Rebecka Le Moine. När Svenska Dagbladet frågar om en kommentar väljer hon dock att backa.

Förslaget inför partikongressen grundar sig i att ett kvarts långt ”Klimatnytt” bör inkluderas i sändningar av Aktuellt och Rapport, något som SvD var först med att rapportera om.

Utöver det vill partimedlemmarna att Sveriges Radio rapporterar om ”vad vi måste göra snarast för att undvika den slutliga kollapsen för klimatet och naturen” ett visst antal minuter varje sändning.

Läs även: Konservativ majoritet i Sentio – MP utanför riksdagen

En som till en början ställde sig bakom förslaget är Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald inom partiet. Men nu backar hon från sin tidigare position.

– Hon har uttryckt sitt stöd, men sen dragit tillbaka det, säger partiets kommunikationschef Hanne Simonsen enligt SVT.

I en kommentar till SvD skriver Le Moine:

”Jag håller med om att mer kunskap och information måste ut i samhället kring klimat- och miljökriserna vi befinner oss i. Däremot kan det uppfattas som att politiken ska detaljstyra media, men det är inte politikens uppgift att styra Public Service.”

Även partistyrelsen tar avstånd från förslaget.

”Självklart tycker partistyrelsen att det vore mycket bra om media rapporterade mer om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i. Men politiken ska absolut inte styra vad media skriver om”, meddelar Linus Lakso, sammankallande i Miljöpartiet partistyrelse, till SVT via kommunikationschefen.

Läs även: MP utanför riksdagen i Aftonbladet/Demoskop

Läs även: MP vill ha förbud mot korta flygresor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag