MP vill ha förbud mot korta flygresor

Genrebild. Foto: Adrian Pingstone/Public Domain
  • Fredag 8 okt 2021 2021-10-08
E-post 556

SVERIGE På Miljöpartiets kongress väntas man ge bifall till ett förslag om flygförbud på kortare resor inom landet, rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt Lorentz Tovatt (MP) kan det handla om resor som tar högst tre till fyra timmar med tåget.

Nästa år blir det förbjudet i Frankrike med inrikes flygresor på sträckor som tar mindre än 2,5 timmar att åka med tåg. I Sverige vill Miljöpartiet ta efter det franska exemplet och på kongressen nästa vecka väntas man ställa sig bakom en motion om ett liknande förbud.

Det framgår dock inte var man vill dra tidsgränsen och på vilka sträckor som flygförbudet ska gälla. Det är något man vill utreda med hänsyn till svenska förhållanden. Sedan tidigare står det klart att partiet vill stoppa flygen mellan Stockholm och Göteborg.

MP:s klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt hoppas att förslaget får bifall.

– För att flygandet i Sverige ska komma ned på en hållbar nivå måste det minska. Efter pandemin är det ett bra tillfälle att starta om på mer rimliga nivåer, säger han till SvD.

Tovatt menar att tidsgränsen måste vara längre än Frankrikes 2,5 timmar med tanke på att det tar runt tre timmar att åka tåg Stockholm–Göteborg.

– I Sverige måste det utredas från fall till fall. Vi har olika geografiska förutsättningar här, vissa sträckor är svårare att nå med tåg även om det går att göra det. Men jag skulle säga uppåt 3–4 timmar, ungefär, säger han.

Det kan dock bli svårt för MP att få stöd för sitt förslag. Enbart Vänsterpartiet vill göra något liknande.

– Vi har sagt att vi vill att flygsträckor dit man kan resa med tåg på ett smidigt sätt, under 4,5 timmar, de flygsträckorna ska ersättas med tågresande. Sedan har inte vi lagt något skarpt förslag om förbud. Exakt hur vi vill nå dit är fortfarande lite öppet, säger partiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm till SvD.

Läs även: MP utanför riksdagen i Aftonbladet/Demoskop

Läs även: Amanda Lind (MP): Bikinikrav måste bort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag