”Mindre gäng” löpte amok i Borås – satte eld på pizzeria och frisörsalong

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 14 jun 2019 2019-06-14
E-post 891

BORÅS Flera personer ska ha satt eld på en pizzeria och en frisörsalong på Hässle Torg under natten till fredagen. Räddningstjänsten stördes i sitt arbete av ungdomar på torget, som skingrades när polis kom till platsen.

Boende kring Hässle Torg larmade polis och räddningstjänst efter midnatt natten till fredagen när de hört glas krossas och sett rök från torget.

”Ett mindre gäng skall ha löpt amok på platsen och flera bränder skall ha anlagts” skriver polisen på sin hemsida. Man konstaterar att flera butiker och lokaler skadats av branden, men att det inte fanns risk för spridning till bostadshus. En förundersökning om mordbrand har inletts och fler brottsrubriceringar kan enligt polisen tillkomma.

Läs även: ”Krig mot det svenska samhället”: SD vill sätta in militär mot upplopp i förorter

Borås Tidning rapporterar att räddningstjänsten stördes i sitt arbete av ungdomar på torget.

– Det var ett större gäng ungdomar på platsen. Flera av dem ska ha ropat till räddningstjänsten att det fanns en handgranat i byggnaden och räddningstjänsten backade därför undan och kallade in bombskyddet, säger Peter Apelqvist, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås, till Borås Tidning.

Torget spärrades av och ungdomarna försvann när polisen kom till platsen. Nationella bombskyddet kallades till platsen men hittade inga sprängmedel.

Sandra Fischer, stationsbefäl vid polisen i Borås, säger dock till Borås Tidning att skadorna på lokalerna var så stora att de enbart genomförde ”en okulär besiktning”, det vill säga tittade efter.

– De har alltså inte kunnat röja ordentligt i lokalerna men vad de har sett har det inte funnits några sprängmedel, säger Fischer.

Peter Apelqvist konstaterar emellertid att eventuella sprängmedel borde ha exploderat på grund av värmen, och att man därför kan dra slutsatsen att det var falskt alarm.

Efter att det konstaterades hävdes avspärrningarna runt torget, och bara själva brandplatsen spärrades av.

Läs även: Flera lastbilar i brand och stenkastning mot polis vid oroligheter i Tyresö

Polisen vill i nuläget inte kommentera ungdomarnas eventuella inblandning i branden mer än att man utreder branden som en mordbrand.

Hässleholmen i Borås, där Hässle Torg ligger, räknas av polisen som ett av 22 ”särskilt utsatta” områden i Sverige, tillsammans med exempelvis Husby i Stockholm, Vivalla i Örebro, Araby i Växjö, Gottsunda i Uppsala och Rosengård i Malmö.

Särskilt utsatta områden enligt polisen

Araby, Växjö

Bergsjön, Göteborg

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Skäggetorp, Linköping

Södra Sofielund, Malmö

Alby, Botkyrka

Biskopsgården, Göteborg

Fittja, Botkyrka

Gottsunda, Uppsala

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Hässleholmen/Hulta, Borås

Karlslund, Landskrona

Lövgärdet, Göteborg

Norrby, Borås

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Rosengård, Malmö

Tynnered/Grevegården/Opaltorget, V Frölunda

Vivalla, Örebro

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag