Minister: ”Mänskliga händer” bakom de flesta grekiska bränder

Brand fotograferad från Ilion utanför Athen 18 juli. Bild: Sthivaios/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 30 jul 2023 2023-07-30
E-post

De flesta av de 667 bränder som drabbat Grekland den sista tiden startades av ”mänskliga händer” enligt landets minister för klimatkris och civilskydd Vassilis Kikilias, rapporterar The Guardian.

Under de senaste två veckorna har Grekland drabbats av en värmebölja samt en rad bränder, vilka bland annat fått nära 20 000 personer, de allra flesta turister, att fly turistön Rhodos.

– Under den här tiden bröt 667 bränder ut, det är mer än 60 bränder om dagen, över nästan hela landet. Tyvärr startades majoriteten av mänskliga händer, antingen av brottslig försummelse eller avsiktligt, säger Kikilias på en pressträff på fredagen.

Kikilias sade att på vissa platser har bränder brutit ut på flera platser i samma område vid samma tid, vilket tyder på att de anlagts för att sprida bränderna.

– Skillnaden mot andra år är vädret. Klimatförändringarna, som skapat en historisk värmebölja utan motstycke, är här. Det är väldigt få dagar när det extrema vädret inte kombinerades med starka vindar, tillägger Kikilias.

Läs även: Pascalidou rasar när Beckman skärmdumpar

Läs även: Svenskar ”panikbokar” resor söderut trots ”skräckvärmen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag