Misshandlades av pöbel vid kyrka i Ronneby: ”De försökte bränna den”

Heliga Kors Kyrka i Ronneby. Bild: Bernt Fransson/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 1 sep 2020 2020-09-01
E-post

RONNEBY Två personer skadades av stenkastning under lördagskvällens våldsamma upplopp i Ronneby i Blekinge. En av de skadade var polis, den andra var en civilperson. Nu berättar den skadade civilpersonen Naem Sufan för Sveriges Radio om vad som hände under upploppet, då upploppsmakarna ska ha försökt sätta eld på en kyrka.

– Jag var vid kyrkan, 21:50, jag ser folk, alltså de försökte bränna den, massa ungdomar och vuxna. Så jag stod framför dörren och sa att det går inte att göra så. Så jag släckte elden med min jacka, säger Sufan till Sveriges Radio och fortsätter:

– Dom började sparka mig och misshandla mig, och dom försökte komma in i kyrkan. Men dom kunde inte öppna dörren.

Läs även: Våldsamt upplopp i Ronneby – polis skadad av stenkastning

Enligt Sufan ska en grupp med vuxna människor sedan ha kastat sten på polisen, så att han själv träffades. Senare ska Sufan ha blivit misshandlad av upploppsmakarna på grund av att han försvarade kyrkan.

– Dom sa ”är det du som försvarar kyrkan?”. Så dom började sparka mig, sparka mig, tills min axel, den är nu helt borta, jag kan inte känna den.

Sufan, som själv har migrerat till Sverige, säger till Sveriges Radio att han är besviken på hur andra invandrare beter sig.

– Man blir helt besviken när man ser invandrare göra så. Jag är själv invandrare. Jag fattar inte, Sverige har gett allt, dom har gett oss fred. Vi kom från krig, vi behöver inte skapa krig här. Vi måste komma in i samhället och prata svenska och… jag vet inte, jag blir bara besviken, säger Sufan.

Sufan tycker också att muslimska föreningar har ett ansvar att lära ungdomar hur dom ska bete sig, särskilt med tanke på att de får bidrag.

– Jag anklagar inte någon eller så, jag lägger inte skuld på dem, men islamiska föreningen, de måste lära sina ungdomar hur dom ska bete sig. Kommunen ger dom pengar, då måste dom lära hur dom ska bete sig.

Enligt kyrkoherde Gunnel Alvhäll ska kyrkan ha varit oskadd efter upploppet.

Läs även: Kyrka stacks i brand i utsatt område

Läs även: Malmökyrka vid Rosengård vandaliserad flera gånger – staty av Kristus förstörd

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag