Misstänkt för taxiattacken tidigare dömd: ”Han säger att vi är rasister”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 29 jul 2020 2020-07-29
E-post 2302

BORLÄNGE Den man som misstänks ha kört på flera personer med en taxi i centrala Borlänge häktades på tisdagen misstänkt för mordförsök och grov misshandel. Mannen är somalisk medborgare och det är inte första gången han hamnar i klammeri med rättvisan – 2014 dömdes han för våldsamt motstånd mot två kvinnliga poliser.

Det var strax före tolvslaget på fredagskvällen som taxichauffören enligt misstankarna medvetet körde in i fem personer i centrala Borlänge. Han greps på platsen och anhölls senare under natten.

Åklagaren Eva-Lena Jansson begärde mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av grov misshandel och ett fall av försök till mord. Hon säger till Nyheter Idag att domstolen biföll hennes yrkande på tisdagen.

– Vi vet om att den häktade personen är bekant med en utav de målsägarna som har blivit utsatta och att det finns någon form av konflikt dem emellan som kan vara upprinnelsen till det här, säger hon utan att vilja berätta mer om saken.

Mannen förnekar brott men vidgår händelseförloppet.

– Det som har skett menar han stämmer i stora drag, i princip så som det är påstått, men han har en egen förklaring till varför det har skett och hur det blev som det blev, säger Eva-Lena Jansson till P4 Dalarna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet anmäldes taxichauffören nyligen för sexuellt utnyttjande av barn. Anmälaren var en anhörig till offret, en tonårsflicka. På fredagskvällen stötte taxichauffören på anmälaren och försökte då köra på honom. Åklagaren kan inte kommentera Aftonbladets uppgifter.

”Han säger att han också har en pistol, i Afrika”

Mannen i 30-årsåldern är somalisk medborgare och registrerades i Sverige 2011. Som Expressen var först att rapportera har han dömts åtminstone en gång tidigare i Sverige. Nyheter Idag har tagit del av domen från 2014 där mannen dömdes för våldsamt motstånd.

Den 17 januari 2014 var mannen på socialkontoret i Borlänge för att kräva någon form av ersättning. Mannen hann inte få hjälp och när kontoret skulle stänga för dagen ombads han att återkomma en annan dag. Men mannen vägrade lämna lokalen.

Två civilklädda kvinnliga poliser larmades till kontoret och förklarade för mannen att han inte kunde stanna där.

”Personen blir upprörd, visar klart och tydligt att han inte tänker lämna, så säger han också. Han brusar upp och blir uppenbart irriterad och svävar iväg med att vi kan lika gärna skjuta honom. Han säger att han också har en pistol, i Afrika. Han säger att vi är rasister, att vi inte visar honom respekt, och så vidare och så vidare”, skrev en av poliserna senare i ett PM.

Poliserna tog tag i mannens armar för att tvinga ut honom, men han gjorde motstånd och det uppstod ”en liten ståendes brottningsmatch”. Till slut insåg poliserna att de inte kunde få ut honom själva och tillkallade förstärkning. En manlig kollega dök upp och ledde enkelt ut mannen som ”mjuknar direkt och ser nästan livrädd ut”.

”Jag frågar honom rakt ut om han inte respekterar kvinnliga poliser. Han svarar inte”, skrev poliskvinnan.

I förhör sade mannen att han inte förstod att kvinnorna var poliser till en början och att det var därför som han gjorde motstånd. Den ursäkten köpte dock inte tingsrätten och dömde honom för våldsamt motstånd till att betala 2 000 kronor i dagsböter. Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.

Läs även: Våldtog barn över hundra gånger – slipper utvisning efter dom i hovrätten

Läs även: Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för mordet på Wilma

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag