Misstänkte polisskyttens hot mot 16-åriga lillasystern: Jag ska slå dig så du ser ut som Sveriges flagga – ”Du ska bli gul och blå”

Foto: Facebook/Fredrik Rubensson
Foto: Facebook/Fredrik Rubensson
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 3832

VÄSTERÅS Den 20-årige man som under tisdagen begärdes häktad misstänkt för att under helgen ha beskjutit en polisbostad i Västerås har tidigare dömts för hot mot sin egen familj. Bland annat har han hotat döda sin lillasyster.

– Han kommer döda mig.

Orden kommer från en 16-årig flicka som sitter i ett förhörsrum på polishuset i Västerås. Det är sent på eftermiddagen den 19 januari förra året och mannen som flickan pratar om är hennes egen storebror.

– Om han inte dödar mig så kommer han skicka killar på mig så att de gör det, fortsätter flickan.

De senaste veckorna har varit en mardröm. Flickan lever under ett ständigt dödshot. Hon blir misshandlad, hotad med kniv och hela hennes liv, vilka hon umgås med, vad hon får göra och när hon ska vara hemma på kvällarna, detaljstyrs av storebrodern.

Flickans storebror kallar henne för ”jävla hora” och hon anklagas för att ha ”bajsat på” familjen i tre års tid. Hon får även veta att hennes jämnåriga tjejkompis har ett ”horrykte” och förbjuds därför att träffa henne.

Mamman i familjen överväger att ringa polisen, men låter bli när hennes egen son hotar döda sin lillasyster om hon gör det.

– Du kommer inte se din dotter mer i resten av ditt liv om du ringer till polisen, säger han.

Tidigare den här dagen har hoten eskalerat. Storebrodern har hotat ”slakta” sin lillasyster och sagt åt henne att ge honom sin mobiltelefon. Om hon inte gör det ska han misshandla henne tills hon ser ut som Sveriges flagga.

– Du ska bli gul och blå, säger han.

Flickan flyr in på toaletten och låser in sig. Hon är ”skiträdd” och beredd på att storebrodern när som helst kommer slå sönder toalettdörren. Inifrån toaletten skickar hon SMS till sin tjejkompis och vädjar till henne om att ringa polisen. Hon vågar inte ringa själv eftersom hennes bror står utanför dörren.

Till slut är det hennes andra syskon, hennes syster, som i smyg larmar polisen.

Tre månaders fängelse

När polispatrullen kommer till lägenheten är det långt ifrån första gången de griper den hotfulle unge mannen. Det är inte ens första gången han grips just den här månaden.

Bara ett par veckor tidigare har en polispatrull gripit honom efter en livsfarlig biljakt genom Västerås gator då han kört i hög fart, drogpåverkad och utan körkort. Trots det har han ganska snabbt släppts på fri fot igen.

Mannen är ökänd bland poliserna.

När mannen ställs inför rätta i september förra året har han hunnit samla på sig en uppsjö av åtalspunkter: Olaga hot, övergrepp i rättssak, två fall av grov olovlig körning, rattfylleri, två fall av narkotikabrott, fyra fall av ringa narkotikabrott och två fall av brott mot knivlagen.

Han är dessutom vid tre tidigare tillfällen dömd för brott och finns med i ytterligare ett flertal polisutredningar som inte lett till åtal.

Straffet den här gången blir tre månaders fängelse. Svea hovrätt fastställer domen i januari i år.

Nu är mannen, som idag är tjugo år gammal, misstänkt för att natten till i lördags ha skjutit ett 20-tal skott med ett automatvapen rakt genom huset där en polisman låg och sov med sin familj.

Se även
Tycker du att vi är för hårda mot brottslingar i Sverige?
6819 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag