Moderat kräver tiggeriförbud i Luleå – ”finns ingen värdighet i tiggeriet”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 13 apr 2018 2018-04-13
E-post 198

LULEÅ Kommunfullmäktigeledamoten Mattias Karlsson (M) vill införa tiggeriförbud i Luleå. Tidigare försök visar dock att det blir svårt att få igenom.

Luleåmoderaten Mattias Karlsson ville ha tiggeriförbud redan 2008, men då fick han inget gehör. Nu har han skickat in en ny motion, skriver Norrländska Socialdemokraten, NSD. Karlsson är också styrelseledamot i polisstyrelsen i länet, där han har drivit frågan.

– Jag har sett utvecklingen och läst flera polisrapporter, där vi får allt fler signaler om att organiserad brottslighet och människohandel kan kopplas till tiggeriet, säger Karlsson till NSD.

– Det finns ingen värdighet i tiggeriet. Se på bosättningarna i Luleå, hur de har levt i bilar. Till slut fryser en tiggare ihjäl. Då bär vi som politiker ett oerhört tungt ansvar, för att vi inte vågar fatta beslut om tiggeriförbud.

Allt vanligare bland kommunerna

Mattias Karlsson säger att han själv aldrig har skänkt pengar till en tiggare.

– Jag förstår den mänskliga värmen, de flesta vill hjälpa utsatta, men dessa människor far bara än mer illa av en peng i muggen. Bättre då att försöka få samhället att ta tag i problemen i deras hemländer.

Andra kommuner, som skånska Vellinge, har redan försökt införa tiggeriförbud men har fått avslag efter rättslig prövning.

– Ändå kräver allt fler kommuner att de måste få verktyg för att göra förbuden verkliga. Frågan är mycket viktig för Luleås butikshandlare, som också vill stävja detta problem, säger Mattias Karlsson.

Läs även: Var fjärde kommun vill förbjuda tiggeri

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag