Moderat toppkandidat på Lidingö var stamkund hos kronofogden – stryks från vallista

Bild: Lidingö stad
  • Onsdag 16 mar 2022 2022-03-16
E-post

På en kaotisk nomineringsstämma i februari blev Filip Svanberg förstanamn på Moderaternas kommunala vallista för Lidingö. Men efter nomineringen har det framkommit att Svanberg haft hela 38 ärenden hos Kronofogdemyndigheten och har nolltaxerat under flera år. Nu har Moderaternas länsförbund petat Svanberg från vallistan.

Filip Svanberg, som skulle kandidera som Moderaternas förstanamn i Lidingö stad, har fått sin kandidatur struken av Moderaternas länsförbund i Stockholms län.

Vid nomineringsstämman i februari ställde Svanberg upp som motkandidat till Daniel Källenfors, som för närvarande är kommunalråd och Kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Svanberg vann omröstningen mot Källenfors med siffrorna 118 mot 87. Enligt uppgift till Nyheter Idag var stämman kaotisk och tog flera timmar, och omkring 70 nya medlemmar ska ha deltagit i stämman.

Läs även: Lidingömoderaterna har fått nog av Afghanistans konsulat: ”Uträttar sina behov i närliggande parker och hus”

På nomineringsstämman röstades även en så kallad spränglista, en alternativ valsedel vars kandidater inte stöds av partimajoriteten, med Källenfors som första namn igenom med 65 röster för och 124 mot, vilket uppnådde den tredjedel som krävs för en spränglista.

Efter nomineringsstämman har det emellertid framkommit att Filip Svanberg har haft sammanlagt 38 ärenden hos Kronofogdemyndigheten.

Det senaste ärendet är från år 2020 och rörde en skuld på 15 932 kronor till en  byggfirma. Ärendet innan dess var från 2018 och rörde en skuld på 860 kronor till en parkeringsfirma. Båda ärenden gick vidare till domstol.

Filip Svanberg har dessutom nolltaxerat under åren 2017, 2016, 2015, 2013 och 2012. I ett mejl till Expressen, som tidigare uppmärksammat det hela, uppger Svanberg att han haft möjlighet att leva på ett arv under perioden.

I konflikten inom Moderaterna på Lidingö om Svanbergs kandidatur ska personer som spridit uppgifterna om Svanberg ha hotats med polisanmälningar för förtal, enligt uppgifter och material som Nyheter Idag tagit del av.

Nu har Moderaternas länsförbund strukit Svanberg från listan. Anledning är enligt uppgift till Nyheter Idag hans historik hos Kronofogdemyndigheten, hans nolltaxeringar och att han på plattformen LinkedIn uppgett att han har en utbildning från Uppsala universitet som han inte har genomfört.

Det innebär att Daniel Källenfors flyttas upp som andra namn på den ordinarie listan, samtidigt som spränglistan stryks. Första namn på listan blir Anna-Britta Bergman, som emellertid inte kommer söka posten som kommunalråd och Kommunstyrelsens ordförande, erfar Nyheter Idag.

Nyheter Idag söker Filip Svanberg för en kommentar.

Läs även: Afghanska konsulatet på Lidingö flyttar

Läs även: Miljöpartiet i Lidingö vill att kommunen fortsätter betala för nyanländas boende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag