Morgan Johansson i blåsväder efter attack på Svenska Dagbladets Ivar Arpi

Foto: Nyheter Idag/SVT
  • Fredag 3 jan 2020 2020-01-03
E-post 4664

SVERIGE Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi kritiserade S-MP-regeringen och dess stödpartier när han medverkade i en panel i SVT:s Aktuellt. Något som fick justitieminister Morgan Johansson att ilskna till. ”Har det alltså gått så långt att konservativa opinionsbildare nu har återgått till att inte längre respektera demokratin”, frågar sig Johansson på Twitter. Nu får Johansson stenhård kritik.

Ivar Arpi från Svenska Dagbladet (oberoende moderat), tillsammans med Göran Greider, Dala-Demokraten (fristående socialdemokratisk) och Susanne Nyström, Eskilstuna-Kuriren (liberal), sammanfattade det politiska året i SVT:s Aktuellt.

Läs mer: Kartläggning: Tung vänsterdominans i SR:s ”Godmorgon, världen!”-panel – Greider mest inbjuden

Ett av ämnena som kom upp var Januariavtalet och dess framtid för de inblandade partierna – C, L, MP och S.

– Det här är en regering som är en styggelse på alla sätt, sade Ivar Arpi. Hans poäng var att de inblandade partierna gått till val på något annat än den politik och regering som avtalats fram.

– De har svikit sina väljare, sade Arpi och menade att det syntes i låga siffror för Januariavtalets partiledare i förtroendemätningar.

Justitieminister Morgan Johansson uppskattar inte Ivar Arpis ifrågasättande av regeringen. På Twitter skriver Johansson att det är ett ”oerhört uttalande” av Arpi. Han ifrågasätter också Arpis demokratisyn.

”Har det alltså gått så långt att konservativa opinionsbildare nu har återgått till att inte längre respektera demokratin?”, skriver Morgan Johansson.

Läs även: Liten man försökte råna Icabutik i Örebro – fastnade på övervakningskamera: ”Mycket kort”

 

Morgan Johansson följer upp med en tweet där han varnar ”högern” för att ifrågasätta regeringens legitimitet.

 

Läs även: Morgan Johanssons viskning under invandringsdebatten: ”För mig spelar det ingen roll”

Att fritt få uttrycka åsikter – opinionsfrihet – är skyddat i Regeringsformens 2:a kapitel, 1:a paragrafen, första stycket.

Morgan Johanssons tweets har gillats av bland andra Björn Sundin, tidigare kommunalråd (S) i Örebro och Roger Mörtvik (S), statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Justitieministern får också mycket kritik.

Statsvetaren Teodor Koistinen önskar Johansson ironiskt ”lycka till”.

En Twitteranvändare konstaterar att Morgan Johansson är ute efter att försöka tysta kritiker.

En användare misstänker att Morgan Johanssons konto kapats.

 

Frilansskribenten Susanna Birgersson undrar om inte Morgan Johansson har personal som kan sköta hans Twitterkonto så att han slipper göra bort sig.

 

Kommunikationsrådgivaren Fredrik Johansson, med bakgrund inom Moderaterna, konstaterar att Morgan Johansson hittar på motståndarnas argument.

Företagaren Mikael Grev undrar om Morgan Johansson nu börjat driva linjen att det är odemokratiskt att använda förklenande epitet på regeringen.

 

Ivar Arpi har själv svarat på Morgan Johanssons attack. Han ställer en retorisk fråga:

”Vem urholkar demokratin?”

Morgan Johansson har tidigare under hösten varit ifrågasatt av sina politiska motståndare och blev vid ett tillfälle föremål för en misstroendeförklaring och omröstning. Då räddades han av stödpartierna C och L.

Läs mer: Seger för Morgan Johansson – räddas av C och L

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag