Moské i Borås bjöd in hatpredikanter – Vill mörda judar

Foto: Faksimil Facebook
  • Fredag 30 jun 2017 2017-06-30
E-post

BORÅS Islamiska kulturföreningen i Borås bjöd in predikanter med radikal islamistisk bakgrund, predikanterna har tidigare uppmanat till jihadism, martyrskap, inskränkta rättigheter för kvinnor och mördandet av judar. – Ibland kanske vi missar att göra en riktig granskning, säger föreningens ordförande Ahmed Mohamed. 

Föreläsare med islamistiska åsikter predikade för några månader sen i Borås moské. Det framgår att en av personerna som besökte moskén har en radikal islamistisk bakgrund och förespråkar jihadism, det rapporterar Borås Tidning.

Centrum för säkerhet och beredskap har granskat fem av föreläsarna som predikat i moskén. Granskningen visar att samtliga personer förespråkar radikal islamism, martyrskap och inskränkta rättigheter för kvinnor.

En av föreläsarna är tidigare dömd i Tyskland för att ha uppmanat till mord på judar.

– Det går så klart emot både Borås stads och andra demokratiska värderingar och vi ser oerhört allvarligt på att de här personerna har varit och predikat, säger Peder Englund, avdelningschef för Centrum för säkerhet och beredskap i Borås till Borås Tidning.

Borås kommun är samtidigt mitt i en process av att överklaga etableringen av Islamiska skolan.

LÄS ÄVEN: Borås fortsätter överklaga Islamiska skolans etablering

Islamiska kulturföreningen i Borås är ansvarig för inbjudan av föreläsarna. När Centrum för säkerhet och beredskap tog kontakt med föreningen angående granskningen tog föreningen tydligt avstånd från föreläsarna.

– Jag vet inte vem som har gjort bakgrundskontrollerna i de här fallen och när de har gjorts, men ibland kanske vi missar att göra en riktig granskning. Men när vi vet att en person inte är lämplig kommer den personen inte få sätta sin fot i vår församling, säger Islamiska kulturföreningens ordförande Ahmed Mohamed till Borås Tidning.

Det är inte första gången en förening vid namn Islamiska kulturföreningen hamnar i blåsväder, Nyheter Idag skrev tidigare i veckan om Islamiska kulturföreningen i Karlstad som har salafistiska kopplingar och vill bygga en ny moské, ett bygge som Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön Ungdom, säger sig vara stolta över.

LÄS ÄVEN: Grön Ungdom stolta över salafistiskt moskébygge i Karlstad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag