MP-förslaget: Polska aborter för svenska skattemedel

Protester mot den nya abortlagstiftningen i Polen. Bild: Silar/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 15 Nov 2020 2020-11-15
E-post 1313

Med anledning av Polens skärpta abortlagstiftning vill MP i Region Skåne att man ska subventionera aborter för polska kvinnor, så att de betalar en vanlig besöksavgift för en abort, rapporterar Sveriges Radio. Det handlar om en kostnad på mellan 6 000 och 12 500 per abort, och MP föreslår att staten står för kostnaden.

– Vi ser ju att det redan idag finns en hård abortlagstiftning, som är på väg att bli ännu hårdare i Polen, och vi tycker att kvinnors rättigheter håller på att monteras ned totalt, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, till Sveriges Radio och fortsätter:

–  Och där ser vi att vi måste stå upp för de de här polska kvinnorna, att det skulle kunna vara en del av en lösning att erbjuda de här kvinnorna abort i Sverige.

Läs även: ”Omöjligt att göra en beräkning” – Miljöpartiet svarar hur de ska finansiera aborter för utländska kvinnor

Ivarsson påminner om att rollerna var ombytta på 60-talet, när Sverige hade en strängare abortlagstiftning än det kommunistiska Polen.

– På samma sätt har det tidigare varit så att svenska kvinnor har åkt till Polen och gjort abort på 60-talet, när vi hade en strängare lagstiftning i Sverige. Så vi tycker det är dags att betala tillbaka.

MP föreslår att regionen ska inleda en dialog med regeringen om frågan, då man vill att projektet ”finansieras statligt till att börja med”.

– Redan idag har ju polska kvinnor möjlighet att åka till Sverige och göra abort, men de får ju betala ett självkostnadspris som är mellan 6 000 och 12 5000 beroende på vilken typ av abort. Vi ser att dom skulle kunna få göra det för samma pris som dom skånska kvinnorna betalar, en vanlig besöksavgift, säger Ivarsson till Sveriges Radio.

Läs även: Miljöpartiet vill göra aborter billigare för utländska kvinnor

Läs även: Kalldusch för KD i opinionen – abortfrågan bakom enligt Aftonbladet/Inizio

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag