MP-ministern: ”Vi har ett stort problem med rasism i Sverige”

Skärmdump från ett tidigare TV4-inslag med Åsa Lindhagen.
  • Torsdag 16 jul 2020 2020-07-16
E-post 3302

SVERIGE Var femte tillfrågad i en ny Novusundersökning ser negativt på att bo granne med någon från Mellanöstern eller som är muslim. Ett bekymmer, tycker jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
– Det bekräftar att vi har ett stort problem med rasism i Sverige, säger hon.

I Novusundersökningen beställd av stiftelsen The global village har man frågat drygt tusen slumpmässigt utvalda personer om vem man vill ha som granne. 16 procent svarar att de inte vill bo granne med någon med afrikansk bakgrund. Samtidigt svarar 22 procent, drygt var femte, att de inte vill bo granne med någon från Mellanöstern eller som är muslim.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen menar att dessa attityder ställer till det för integrationen.

– Det bekräftar att vi har ett stort problem med rasism i Sverige. Det är något som kan försvåra för människor att få en god start i Sverige – dels om man har flyttat hit, men också för människor som har bott länge i Sverige, säger hon till Dagens Nyheter.

– Från politikens sida tycker jag att vi behöver ta ett tydligare ansvar och stå upp för alla människors lika värde – inte peka ut grupper av människor som problem och spä på en polarisering. Vi bygger det här samhället tillsammans. Där tycker jag att vi kan göra bättre ifrån oss.

Nyligen medverkade Lindhagen i ett panelsamtal arrangerat av Black lives matter Sweden, där hon slog fast att det finns en strukturell rasism i Sverige. Hon var där för att ”ta till sig av rörelsens budskap” och hade ingen kritik mot initiativtagaren Aysha Jones syn på svensk historia:

– Sverige är inte svenskt, Sverige tillhör samer. Sverige är fortfarande i min mening kolonisatörer i den meningen att landet inte tillhör de som kallar sig för svenskar i modern tid.

Läs mer: BLM avbokade polis från ministermöte: ”Deltar i hån mot Kitimbwa Sabuni och Rashid Musa”

Dagens Nyheter gav sig ut till den invandrartäta Stockholmsförorten Husby för att fråga vad folk tycker om att bo där.

– Det känns som att jag är i mitt hemland Kurdistan, säger pensionären Ahmed Hussein och skrattar.

Men han skulle inte ha något emot att få några svenska grannar.

– I mitt hus bor det bara invandrare. Tyvärr. Det skulle kännas bra om det var lite svenskar också. Men de är mer försiktiga så man har inte lika mycket kontakt med dem. Integrationen med svenskarna är svår. Det är inte lika lätt att integreras med dem som med folk från andra länder.

En anonym kvinna med bakgrund i Mellanöstern berättar att hon har bott i Husby i 25 år.

– Ingen bryr sig längre. Alla tar bara hand om sig själva. Många hyr i andra hand eller är papperslösa inneboende. Det kan bo tolv personer i en lägenhet och man har ingen aning om vilka de är. Vi förstår inte varandra, det är rörigt och folk smutsar ner utan att städa upp efter sig. Man är inte trygg här längre.

Läs även: Bah Kuhnke (MP): ”Jag har normaliserat rasismen”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag