MP rasar mot Annie Lööf: ”Har spelat ett fulspel som nu går över gränser”

Bild: Sveriges riksdag/Nyheter Idag
  • Onsdag 24 nov 2021 2021-11-24
E-post

Miljöpartiet rasar mot Annie Lööf efter beskedet att C inte kommer stödja regeringens budget, vilket innebär att en blågul budget med bland annat sänkt bensinskatt väntas gå igenom riksdagen i eftermiddag.

– Det får finnas några gränser för Annie Lööfs ego. Hon har spelat ett fulspel som nu går över gränser, säger MP:s ekonomiska talesperson Karolina Skog till Svenska Dagbladet.

Centerpartiet släppte igenom Magdalena Andersson (S) som statsminister. Men man kommer inte stödja regeringens budget, vilket innebär att den blågula budgeten från M, SD och KD sannolikt kommer gå igenom, och där ingår bland annat sänkt bensinskatt.

Läs även: Magdalena Andersson ny statsminister – men den blågula budgeten kan gå igenom

– Jag är väldigt besviken på C och Annie Lööf som släpper fram en budget som SD har förhandlat fram, när vi lovat gemensamt att inte ge utrymme till dem, säger Per Bolund, språkrör för MP och klimat- och miljöminister, till Svenska Dagbladet.

Bolund säger till SvD att det inte är ”MP:s ingång i politiken att sitta och administrera sänkt bensinskatt”.

– Det är makalöst att man mitt i en brinnande klimatkris, när världens länder enats om att genomföra Parisavtalet, och lovat varandra att minska utsläppen så snabbt det går, att då lägga fram en budget som innebär ökade utsläpp, det är häpnadsväckande och ett hån mot den unga generationen, säger Bolund.

Bolund säger också att MP nu ”behöver fundera över vilka förutsättningar det finns att genomdriva den rödgröna politik vi gått till val på”, men vill inte ge någon kommentar på SvD:s fråga om partiet överväger att lämna regeringen.

Inte heller MP:s ekonomiska talesperson Karolina Skog skräder på orden i fråga om Annie Lööf.

– Det får finnas några gränser för Annie Lööfs ego. Hon har spelat ett fulspel som nu går över gränser. Den här budgeten som hon väljer att släppa fram är en anti-klimatbudget mitt i en klimatkris, säger Skog till SvD.

Märta Stenevi, språkrör för MP och jämställds- och bostadsminister, säger till Aftonbladet att hon är ”chockad över beskedet” att Lööf inte kommer stödja regeringens budget.

– Sverige kommer att ha en statsbudget som för första gången är framförhandlad av ett högerextremt parti. Att Centerpartiet aktivt ser till att den situationen har uppstått har jag oerhört svårt att förstå, säger Stenevi

Annie Lööf säger till SvD att MP ”behöver bli lite mer ödmjuka”.

– Centerpartiets riksdagsledamöter har precis släppt fram MP och S i regeringsställning, trots att de igår kväll slöt ett skriftligt avtal med V om att ge dem både mer inflytande och lägga fram budget under våren, säger Lööf.

– Trots det valde vi att tolerera dem i regering, men följa praxis i riksdagen. Som fristående oppositionsparti röstar vi på vår egen budget och tar ansvar för den.

Läs även: Magdalena Andersson ny statsminister – men den blågula budgeten kan gå igenom

Lyssna även på: Podden: Hatet mot Annie Lööf

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag