Magdalena Andersson ny statsminister – men den blågula budgeten kan gå igenom

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna/pressbild
  • Onsdag 24 nov 2021 2021-11-24
E-post

Magdalena Andersson (S) blir ny statsminister efter att V och C lagt ned sina röster i riksdagens omröstning. Samtidigt säger Annie Lööf att C inte kommer stödja regeringens budget, vilket innebär att den blågula budgeten från M, SD och KD sannolikt kommer röstas igenom av riksdagen i eftermiddag.

Magdalena Andersson blir Sveriges nya statsminister efter en omröstning i riksdagen där Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade gult. Andersson blev därmed godkänd av riksdagen som statsminister med röstsiffrorna 117 ja, 174 nej, 57 nedlagda röster och en frånvarande.

Läs även: Åkesson (SD) lovar väcka misstroende mot Bolund (MP)

– Vi släpper fram en socialdemokratisk statsminister baserat på vår tidigare överenskommelse. Vi lägger därför ner våra röster i dag, och röstar gult för Magdalena Andersson. Det innebär att vi inte ser någon annan möjlig regeringsbildare i dag, sade Annie Lööf (C) innan omröstningen.

– Att samarbeta och bygga en regering på de premisser som S och MP har gjort är absurt. Moderaternas övertygelse är att man måste bygga en regering på vad man är för, inte vad man är emot. Moderaterna röstar i dag nej till Magdalena Andersson som Sveriges statsminister, sade Tobias Billström (M).

– Vi från den sverigedemokratiska gruppen kan omöjligen släppa fram en socialdemokratisk kandidat – en av de främst ansvariga för att vårt land ser ut som det gör i dag. Sverigedemokraterna kommer rösta nej och trycka på den röda knappen, sade Jimmie Åkesson (SD).

– Sverige kan nu få sin första kvinnliga statsminister – det som aldrig funnits för mig när jag växte upp, kan nu bli en självklarhet för min dotter. V kommer släppa fram regeringen och budgetmakten, sade Nooshi Dadgostar (V).

C har emellertid tidigare meddelat att man inte kommer stödja regeringens budget, vilket innebär att den blågula budgeten från M, SD och KD sannolikt kommer röstas igenom av riksdagen i eftermiddag.

– Det är inte alls motsägelsefullt. Vi släpper fram Magdalena Andersson eftersom det inte finns någon annan möjlig statsminister, eftersom vi inte vill ge nycklarna till Rosenbad till SD, sade Annie Lööf till reportrar i riksdagen enligt Aftonbladet.

– Jag förstår inte att C släpper fram Magdalena Andersson, om vår budget kommer gå igenom. Det här ledarskapet kan inte förvalta den budgeten, sade Ebba Busch (KD) till reportrar i riksdagen.

– C har valt väg nu, de vill ha en socialdemokratisk statsminister, som får stöd av ett ytterkantsparti. Samtidigt släpper de fram en budget som SD har inflytande på. Det här är en väldigt märklig centerpartistisk situation, fortsatte Busch.

Läs även: Busch (KD) uppmanar C att stödja blågul budget: ”Valet är ditt Annie Lööf”

Läs även: Lööf lovar släppa fram Andersson – Dadgostar kräver uppgörelse

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag