MP-topp: ”Jag ser att kärnkraften behövs”

Ölvebo (MP) och kärnkraftverket i Oskarshamn. Foto: Pressbild / Daniel Kihlgren CC BY-SA 3.0
  • Lördag 17 jun 2023 2023-06-17
E-post

För att täcka framtidens elbehov kommer alla energislag att behövas. Däribland kärnkraft, menar Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo (MP).
– Jag vill inte stänga några dörrar, ekvationen måste ju gå ihop, säger han till Tidningen Näringslivet.

Nyligen skrev TN om att ansökningar om vindkraftsetableringar löper större risk att stöta på patrull från politiskt håll om Miljöpartiet är med och styr i kommunen.

Läs mer: Not in my backyard: Lokala miljöpartister stoppar vindkraft

Miljöpartisten Henrik Ölvebo är kommunalråd i Gällivare kommun. Han berättar att man för tillfället för hårda förhandlingar om en betydande vindkraftsetablering i Gällivare och Boden; Vattenfall-projektet Storlandet där drygt 300 vindkraftverk planerar byggas.

– Generellt är vi positivt inställda till vindkraft, men det är klart att en etablering synas hårt utifrån lokala variabler. Eftersom vi i grunden tänker miljömässigt och socialt hållbart kommer det alltid att bli hårdare strider. Vindkraften ger ju en lokal miljöpåverkan, säger han till TN.

Ölvebo tillägger dock att man behöver sätta vindkraftssatsningarna i ett större sammanhang gällande elförsörjningen och framtidens utmaningar.

Kommunalrådet är heller inte främmande för fler satsningar på kärnkraft, som han menar är ett energislag som behövs.

– Jag personligen, även om det inte är partiets uppfattning, tror att vi behöver ompröva eller i alla fall ha en diskussion om kärnkraftens roll. Utifrån hur snabbt det går i näringslivet med gruv- och stålindustrins omställning så kommer det att krävas betydligt mer elkraft, annars kommer de inte kunna plocka bort kol och olja, säger han till TN.

Han fortsätter:

– Jag ser att kärnkraften behövs, sen om det betyder att vi ska utöka med nya reaktorer eller om vi ska kräma ur mer ur det vi har kan diskuteras. Jag vill inte stänga några dörrar, ekvationen måste ju gå ihop.

Henrik Ölvebo har nämnts som ett av alternativen till att efterträda Per Bolund, som i veckan meddelade att han inte kommer ställa upp för omval som Miljöpartiets språkrör på höstens partikongress. Ölvebo omnämns som potentiell efterträdare i bland annat en text av Dagens Nyheters politiske kommentator Tomas Ramberg.

Läs även: MP-kandidat vill bygga ny kärnkraft: ”Fler och fler ändrar sin inställning”

Läs även: Lättnad och hån när Per Bolund (MP) meddelar sin avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag