Munkedal utreder tiggeriförbud – ”kränkande” enligt V

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 27 feb 2020 2020-02-27
E-post 461

MUNKEDAL Det kommer krävas tillstånd för att tigga i Munkedals kommun, samtidigt som kommunen ska utreda ett tiggeriförbud. Förslaget att utreda ett förbud kommer från SD, och får Vänsterpartiets Ove Göransson att ”må illa”.

Nu ska Munkedals kommun utreda ett tiggeriförbud, rapporterar Bohuslänningen. Beslutet om en utredning fattades efter en jämn omröstning i kommunalfullmäktige, där ordföranden Heikki Klaavuniemis (SD) utslagsröst fällde avgörandet.

Läs även: Tiggeriförbuden i Stockholms län överklagas

Tre förslag ställdes emot varandra, och voteringen slutade 17 mot 17 mellan ett förslag om att införa krav på tillstånd och ett yrkande från Pontus Reuterbratt (SD) om att utreda ett förbud mot tiggeri.

– Jag tycker att det här sänder en starkare signal, säger Pontus Reuterbratt till Bohuslänningen.

Munkedals kommun kommer nu ändra sina lokala ordningsstadgar så att det kommer krävas tillstånd för insamling så kallad passiv insamling av pengar, samtidigt som kommunstyrelsen ska ta fram ett förslag om förbud mot tiggeri.

Läs även: Staffanstorp tiggerifritt efter förbudet: ”Inte Staffanstorps ansvar”

Vänsterpartiets Ove Göransson anser att ett förbud skulle vara ”kränkande”.

– Jag mår illa och tycker de här förslaget är kränkande, säger han till Bohuslänningen.

Även oppositionsrådet Liza Kettil (S) motsatte sig SD:s yrkande, som hon anser ”innebär att marginaliserade människor får det ännu svårare”.

Läs även: Kommunstyrelsen i Vellinge röstar ja till tiggeriförbud

Den skånska kommunen Vellinge blev först i landet med att införa lokalt tiggeriförbud 2017, och sedan dess har flera andra kommuner, bland annat Staffanstorp, Katrineholm, Sölvesborg och Bromölla, beslutat om lokala tiggeriförbud.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag