Muslimsk elev ville inte skaka hand – anmäler skola för diskriminering

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 15 apr 2020 2020-04-15
E-post 7701

OLOFSTRÖM En muslimsk kvinna har anmält Jämshögs folkhögskola till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Som muslim ville hon inte hälsa på lärare med handskakning – något skolan enligt henne inte kunde acceptera.

Sydöstran rapporterar att en kvinnlig före detta elev på Jämshögs folkhögskola har anmält skolan till DO. Kvinnan hävdar att hon blev ombedd att sluta när det kom fram att hon inte ville ta lärare i hand på grund av att hon är muslim.

Rektorn Per Andersson säger att kvinnan ”inte ville delta i olika aktiviteter” och att han då ska ha förklarat för henne att det blir svårt att bedriva undervisningen.

Han menar att skolan inte har haft för avsikt att diskriminera någon och aldrig haft problem med andra muslimska elever.

Eleven ville ha ett papper på att hon inte var välkommen på skolan.

– Jag var ovillig till det, jag bad henne i stället fundera på sin situation. Hon sade att hon ville lära sig svenska och jag förklarade då att det kanske var bättre att hon gjorde det i en annan miljö än på en folkhögskola, men jag har aldrig portat henne, säger Per Andersson till Sydöstran.

Till slut gav han henne ett intyg om vad som hade hänt med syftet att underlätta för henne att hitta en annan studieplats. Han vidhåller att skolan inte har diskriminerat någon och kommer att ge sin version av saken till DO.

Läs även: Fotbollsspelare ”upprörd” när Glenn Hysén skämtade om muslimer: ”Finns saker man inte skojar om”

Läs även: Misstänkt för våldtäkt på migrantboende – släpptes och flydde utomlands

Nu behöver vi din hjälp

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag