Muslimsk förening med utvisad islamistimam nobbades kyrkoköp – studentpräst beklagar beslutet

Böleängskyrkan i Umeå. Foto: Google Maps
  • Söndag 12 sep 2021 2021-09-12
E-post 1077

UMEÅ I augusti 2020 ville Islamiska föreningen i Västerbotten köpa Böleängskyrkan i Umeå efter att denna lagts ut till försäljning av Svenska Kyrkan. Men den muslimska föreningen nekades köpet. Helt fel, menar studentprästen Christofer Sjödin. I stundande kyrkoval uppmanar han väljarna att rösta för att hjälpa dem att få en lokal. Föreningen har tidigare varit i blåsväder på grund av sina kopplingar till en islamistisk imam som fått utvisningsbeslut.

– Det vore fantastiskt om någon av våra lokaler skulle kunna bli moské, säger Sjödin till P4 Västerbotten.

När Svenska kyrkan lade ut Böleängskyrkan i Umeå till försäljning i augusti 2020 var det högsta budet 4,35 miljoner kronor. Budet lades av Islamiska föreningen i Västerbotten. Föreningen fick emellertid nej till att köpa kyrkan. Ett besked som kom i början av december samma år.

– Det är starka bindningar och starka känslor kopplade till att detta har varit ett kyrkorum. Det skulle väcka väldigt starka negativa känslor om vi sålde kyrkan för att användas som moské, sade Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå, till Västerbottens-Kuriren angående det nobbade budet.

Läs även: Muslimsk förening med utvisad islamistimam nobbas köpa kyrka – nu rasar socialdemokrater: ”Förstärker rådande islamofobi”

I inslaget med P4 Västerbotten vänder sig Christofer Sjödin emot beslutet. Han ser inga problem med att kyrkan skulle göras om till en moské.

– Det är väl fint om det kan användas av andra för bön. Jag ser inte att det är sämre på något sätt än att någon kommersiell verksamhet är i denna kyrkliga lokal.

Även föreningens ledamot Ahmad Muhanna tycker att de borde ha rätt att köpa kyrkan.

– De kommer sälja lokal, vi behöver lokal, varför inte sälja till muslimer, säger han i inslaget.

Ingen okontroversiell förening

Islamiska föreningen i Västerbotten är dock ingen okontroversiell organisation. Tidigare har kommunpolitikern Shervin Ahmadzadeh (L) kritiserat att föreningen beviljas bidrag.

– Det är beklagligt att skattepengar går till en förening som jobbar aktivt mot värderingar för jämställdhet och jämlikhet, sade han till Norran 2019.

Bland annat har föreningen bjudit in den salafistiske imamen Abu Muadh som talare. I klipp har Muadh bland annat sagt att troende muslimer inte kan vara vänner med icke-troende och uppmanat muslimer att bojkotta TV-nyheterna eftersom kvinnliga nyhetsankare bara är där för att de är snygga, rapporterar Norran.

Enligt den jihadistgranskande stiftelsen Doku har han i föreläsningar även glorifierat martyrskap och jihad. Han ska dessutom ha förekommit i samma sammanhang som den svenske IS-terroristen Michael Skråmo, rapporterar Hallandsposten. I en intervju med samma tidning förnekar han samröre med Skråmo. I samma intervju vill han inte svara på om han för demokrati.

Tidigare medlem omhändertagen av Säpo

Islamiska föreningen i Västerbotten har också varit i blåsväder efter att en av medlemmarna, imamen Hussein Al-Jibury, var en av de imamer som Säpo omhändertog under 2019 och som sedermera fick utvisningsbeslut – ett utvisningsbeslut som inte verkställts.

Till Västerbotten-Kuriren har föreningen uppgett att Al-Jibury aldrig haft ett formellt uppdrag hos dem. Man medger dock att han vid vissa tillfällen hållit i predikan.

– Hussein har inte haft ett formellt uppdrag i vår förening. Vid enstaka tillfällen och vid imamernas frånvaro har han hållit fredagspredikan, men inte i egenskap av imam i församlingen. Dessa predikningar var dock förskrivna och i linje med föreningens riktlinjer och värdegrund.

När han släpptes ur förvaret var han välkommen tillbaka i församlingen.

– Vår förening är öppen för alla och vi hindrar ingen från att besöka oss eller att delta på våra aktiviteter. Al-Jibury har inte varit verksam i föreningen. Har Säpo frisläppt honom har vi ingen anledning att förbjuda han eller någon annan att besöka församlingen, uppgav föreningen.

I januari kunde Expressen rapportera att Al-Jibury numera bor i Malmö tillsammans med sin familj. Detta efter att ha befunnit sig i sex månader i Säpos förvar.

Läs även: Så blev Svenska kyrkan Israelfientlig: ”Profan socialistisk ideologi”

Läs även: Bygg en moské baby: Moderaterna i Helsingborg säger ja till ny stor moské

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag