Muslimsk friskolekoncern krävs på miljonbelopp av Skolverket

Foto: Flickr
  • Tisdag 1 okt 2019 2019-10-01
E-post 4437

Nu kräver Skolverket  tillbaka drygt en miljon kronor av den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar, som  inte har kunnat redogöra för att statsbidragen använts på rätt sätt.

Pengarna i fråga ingick i de statliga satsningarna Lärarlyftet, Karriärtjänster och Lärarlönelyftet, och skulle ha gått till enskilda lärare.

Läs även: Jomshof (SD) om muslimska friskolorna: ”Det får räcka nu”

Skolverkets kontroll visar dock på stora brister i den interna dokumentationen, och nu kräver man tillbaka sammanlagt 1,1 miljoner kronor.

– Vi har valt att fokusera på de bidrag där pengarna ska gå till enskilda lärare, det vill säga Lärarlönelyftet, Karriärtjänster och Lärarlyftet. Vi har gått tillbaka ända till 2015 i våra kontroller. De tre skolhuvudmännen har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler och därför kräver vi tillbaka pengar, säger Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Al-Azhar-koncernen har under perioden 2015 – 2018 tagit emot 14 olika statsbidrag på totalt cirka 14 miljoner kronor.

Läs även: Stadsmissionen tog emot pengar från Al-Azhar stiftelsen

Skolverket inledde sin granskning av koncernen efter uppgifter om ekonomisk misskötsamhet i media och från Skolinspektionen, och har granskat samtliga bidrag som skolans huvudmän tagit del av.

För bidraget i Lärarlönelyftet och Karriärtjänster gäller att lärare ska få få en viss summa pengar per månad, medan kravet för Lärarlyftet är att läraren har genomfört en utbildning och fått godkänt resultat.

– Vi har inte fått in underlag som visar att huvudmännen har använt de tre bidragen som vi kontrollerat på rätt sätt för samtliga lärare. Vi kan konstatera att det finns brister i den interna dokumentationen hos huvudmännen. Totalt omfattar kontrollerna 10 av de 14 miljoner kronor som betalts ut i statsbidrag, säger Andreas Spång.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag