Muslimsk kvinna vägrade ta i hand vid anställningsintervju – nu måste företaget betala: ”Jag tror att det är ett jättestort steg”

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Onsdag 15 aug 2018 2018-08-15
E-post 1442

SVERIGE Ett företag avbröt rekryteringen när den muslimska kvinnan vägrade skaka hand med en man vid anställningsintervjun. Nu har Arbetsdomstolen kommit fram till att kvinnan diskriminerades och företaget döms att betala ersättning, något som Lag och Avtal var först med att berätta.

Läs även: Beviset: Centerpartiet ville ha islamisten Ebtisam Aldebe som lagstiftare

Den muslimska kvinnan hade sökt jobb som tolk på ett tolkföretag och kallats på intervju. När hon kom dit vägrade hon ta den manlige chefen i hand. I stället lade hon handen över bröstet.

Som förklaring till sin vägran säger kvinnan att hon ber fem gånger om dagen, bär huvudduk och följer ett antal andra religiösa regler. Hon säger att skaka hand med en man vore för henne en synd, uppger Lag och Avtal.

Läs även: DO på krigsstigen när företag nobbar muslimer som inte vill skaka hand

Diskrimineringsombudsmannen, DO, beslöt att driva den muslimska kvinnans ärende mot Semantix och krävde 80 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Företaget har en policy om att de anställda ska skaka hand med varandra. Man har en sådan policy bland annat för att undvika särbehandling och diskriminering, uppger företaget.

Men de argumenten köper inte DO.

Enligt DO så har kvinnan utsatts för indirekt diskriminering genom att företagets krav på att anställda ska skaka hand med varandra diskriminerar den grupp av muslimer som kvinnan tillhör. Även om företagets policy har goda föresatser så tycker DO inte att det är proportionerligt.

En oenig Arbetsdomstol går på DO:s linje och dömer företaget att betala 40 000 kronor i diskrimineringsersättning.

–  Jag tror att det är ett jättestort steg mot rättvisa för jättemånga kvinnor som har samma muslimska tro som jag. Det känns superbra, säger den muslimska kvinnan.

– För första gången har vi en dom som enbart handlar om handskakning, och som säger att man inte kan kräva av anställda att de ska hälsa på ett visst sätt, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO till SVT.

Tycker du att företag ska tvingas anställa folk som vägrar skaka hand?
4230 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag