Nobelfesten nobbar Åkesson igen

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 2 Dec 2019 2019-12-02
E-post 720

SVERIGE Sverigedemokraternas partiledare får inte komma på Nobelfesten det här året heller. Det meddelar Nobelstiftelsen enligt TT.

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

Så lyder Nobelstiftelsens motivering till att inte bjuda in Jimmie Åkesson – en formulering som har använts i flera år.

– Det är Nobelstiftelsens styrelse som valt att inte ompröva beslutet som man fattade för tiotal år sedan, säger presschefen Mikael Östlund till TT.

I aktuella opinionsmätningar är SD antingen jämnstora med Socialdemokraterna eller till och med större. Men för Nobelstiftelsen har det ingen betydelse.

Läs även: SD bäst på lag och ordning – går om M

– Nobelstiftelsen sitter inte och analyserar partier utifrån opinionsmätningar utan man har ju en gång tagit ställning till hur man ser på det partiet. När man eventuellt har anledning att ompröva det, då gör man det.

SD:s presschef Henrik Gustafsson tar beskedet med ro. Så här skriver han i ett mejl till TT:

”Det stämmer nog alldeles säkert att vi inte delar deras syn på människor, vilket är det återkommande argumentet till varför Jimmie Åkesson inte är välkommen. Vi skulle exempelvis aldrig få för oss att bjuda in ambassadörer från diktaturstater som de gör år efter år”.

Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) kommenterar beskedet med att Nobelstiftelsen är ”en av SD:s bästa valarbetare”. Något hans följare på Twitter tycks instämma i.

Läs även: Bakslag för Timbuktu – tvingas betala SD:s rättegångskostnader

Läs även: Rekord för SD i DN/Ipsos – lika stora som S

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag