Nordmark (S): Skaffa inte fler barn än du kan försörja

Eva Nordmark. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Söndag 29 maj 2022 2022-05-29
E-post 1758

SVERIGE Nästan var femte kvinna som är född i utlandet är arbetslös. Det visar statistik från SCB. Nu vill arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) minska den siffran genom att från regeringshåll börja informera om familjeplanering. Hon öppnar dessutom upp för att så småningom ta bort flerbarnstillägget.
– Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja, säger hon till Aftonbladet.

Totalt sett är det 18,4 procent av utrikesfödda kvinnor som är arbetslösa enligt SCB:s siffror från 2021. Det kan jämföras mot det totala antalet arbetslösa kvinnor som uppgår till 9,1 procent av den kvinnliga befolkningen. Hos inrikesfödda kvinnor är motsvarande siffra 3,0 procent.

Eva Nordmark (S) menar att dessa siffror har flera olika anledningar.

En av dem är att flera utlandsfödda kvinnor kommer från länder där kvinnor inte brukar förvärvsarbeta och därmed saknar arbetslivserfarenhet. En annan är att många talar bristande svenska.

– Man tar ett större ansvar för omsorgen i hemmet och tar också ut mer av föräldrapenningen, säger hon till Aftonbladet.

Läs även: Nordmark (S): Arbetslösa kan behöva flytta till Norrland

Därtill hävdar hon att en del bidrag ”låser in” kvinnor. Specifikt pekar hon på etableringstillägget, ett bidrag som nyanlända kan erhålla vid deltagande i etableringsprogram hos Arbetsförmedlingen. Bidraget ges ut till de som har barn.

– Ofta börjar mannen i familjen jobba tidigare. När båda börjar jobba förlorar de ersättningen och då förlorar de på att kvinnan går ut i arbetslivet, säger Nordmark.

”Alla som kan ska arbeta”

Vidare uppger Nordmark att man framöver måste informera kvinnor om vilka konsekvenser som kan följa av få att många barn.

Hädanefter kommer flertalet myndigheter – som Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan – få uppdraget att ge ut information om familjeplanering samt ge råd om karriären.

– Alla som kan arbeta ska arbeta. Man ska inte skaffa fler barn än man ska försörja, det är en viktig utgångspunkt. Det är därför vi ger det här uppdraget, säger Nordmark.

Arbetsmarknadsministern tillägger att man måste säga som det är och att det i Sverige förväntas att både män och kvinnor ska jobba.

Öppnar för SD-förslag

Ytterligare ett bidrag som varit omdiskuterat är flerbarnstillägget till barnbidraget. Tillägget går automatiskt ut till den som har barnbidrag eller studiebidrag för två barn eller fler.

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna propagerat för att flerbarnstillägget ska tas bort för familjer som är beroende av bidrag. Detta eftersom det enligt partiet spär på segregationen.

Nordmark ställer sig nu öppen för en sådan åtgärd.

– Skulle vi ta bort det nu så skulle det innebära att flera barn blir fattiga. Men jag utesluter inte att vi kan fasa ut det framöver. Vi måste vara redo att ändra även dessa reformer, välfärdssystem ska inte stänga in människor i sina hem, säger hon.

På Twitter kommenterar flera ministerns intervju. Däribland polisen Peppe Larsson som tycker att utspelet är bra men kommer flera år för sent.

Läs även: Ministerns pressekreterare hörde av sig efter granskning: ”Flörtar med SD”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag