Nu pudlar Mehmet Kaplan och pressekreteraren: ”Ber åter om ursäkt för mina kommentarer”

Nu pudlar Mehmet Kaplans pressekreterare efter kommentarerna till konkurrenten Expressen. Foto: Nyheter Idag samt faksimil Twitter
  • Torsdag 14 apr 2016 2016-04-14
E-post

STOCKHOLM Bostadsminister Mehmet Kaplans middag med bland annat en ledare för högerextrema ”Grå vargarna” har mött en kritikstorm i sociala medier. Än värre blev kritiken efter ett citat i konkurrenten Expressen. Nu backar både Kaplan och hans pressekreterare Hakim Belarbi. – Ber åter om ursäkt för mina kommentarer, skriver Belarbi på Twitter.

Mediestormen har varit massiv efter att det blev känt att bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) ätit middag med den högerextrema och neofascistiska organisationen Grå vargarna. Tidigare under torsdagen kunde Nyheter Idag även berätta att en ledare för den islamistiska organisationen Milli Görüs samt att Barbaros Leylani, tidigare vice ordföranden för Turkiska riksförbundet, närvarade vid skandalmiddagen.

Leylani uppmärksammades nyligen för ett hatiskt tal på Sergels torg där han hetsade mot minoriteten armenier i mycket grova ordalag. Efter att talet på Sergels torg uppmärksammats i medier har Leylani tvingats lämna sin roll som vice ordförande i Turkiska riksförbundet.

När konkurrenten Expressen bad om en kommentar om skandalmiddagen från Mehmet Kaplans pressekreterare Hakim Belarbi slog de till en början ifrån sig kritiken. Samtidigt passade de på att jämföra det hela med en liknelse där Bert Karlsson äter middag med kungen.

Liknelsen kritiserades hårt av Bert Karlsson, som under torsdagsförmiddagen förklarade för Nyheter Idag att Miljöpartiet gjort bort dig.

– Det visar väl bara vilken dimension det är på dem, sade Bert Karlsson i telefon till Nyheter Idag.

Senare på torsdagen rapporterar Aftonbladet att Bert Karlsson tänker anmäla liknelsen för förtal.

Nu pudlar både Mehmet Kaplan och pressekreterare Hakim Belarbi

Efter att Nyheter Idag och flera andra medier uppmärksammat Kaplans skandalmiddag, som arrangerades av företagarföreningen Tumsiad Sverige, backar nu bostadsministern. I ett pressmeddelande på Miljöpartiets hemsida förklarar Kaplan att han nu tar avstånd från alla former av högerextremism.

– Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag visste inte att en person från Grå vargarna var på middagen. Jag vill aldrig vara på tillställningar med högerextrema organisationer. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet.

Kaplan menar även att han inte kan ansvara för vilka Tumsiad bjöd in. Istället ger han skulden på företagarföreningen för att fascistiska Grå vargarna närvarade under samma middag.

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för. Självklart tar vi även avstånd från Tumsiads agerande om de medvetet har bjudit in en representant för en högerextrem organisation.

Däremot har Mehmet Kaplan inte kommenterat att även en ledare för den islamistiska organisatioen Milli Görüs närvarade vid samma middag. Nyheter Idag har tidigare berättat att Kaplan hållt ett tal under ett arrangemang av Milli Görüs.

Även pressekreteraren Belarbi pudlar nu för sin liknelse där han jämför Bert Karlsson med Grå vargarna. På Twitter skriver han att det inte var hans ”avsikt” att göra den jämförelsen som han gjorde när konkurrenten Expressen ringde honom.

Jämförelsen med Bert Karlsson har även kommit att bli en snackis i sociala medier. Debattören Sakine Madon menar att en mer korrekt jämförelse borde vara att kungen, istället för att äta middag med Bert Karlsson, istället hälsar på Breivik med en fikakorg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag