Ny asylansökan tillåts först tio år efter avslag enligt nytt förslag

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 5 maj 2020 2020-05-05
E-post 598

Idag får den som fått avslag på sin asylansökan lämna in en ny efter fyra år. Enligt ett nytt förslag, som behandlas av den migrationspolitiska kommittén, ska tiden förlängas till tio år. Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna ska vara positiva till förslaget, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot. Sverigedemokraterna vill att man bara ska få ansöka om asyl en gång.

Enligt ett nytt förslag som den migrationspolitiska kommittén överväger ska den som får definitivt avslag på sin asylansökan inte få lämna in en ny på minst tio år, rapporterar Ekot.

Läs även: Lokalpolitiker från alla partier utom SD: Ge permanenta uppehållstillstånd till gymnasieafghanerna

Idag preskriberas ett utvisningsbeslut efter fyra år, då en ny ansökan om asyl kan lämnas in. Enligt uppgifter till Ekot vill Socialdemokraterna och Moderaterna ha hårdare regler. Även Liberalerna har anslutit sig till den linjen, som också Kristdemokraterna överväger.

Sverigedemokraterna vill gå ännu längre, så att man bara kan ansöka om asyl i Sverige en gång.

Läs även: Bah Kuhnke: MP är ”asylrättens försvarare” i regeringen

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill däremot ha kvar det nuvarande regelverket, så att en person kan ansöka om asyl på nytt efter fyra år.

Partierna menar att personer som fått avslag på asylansökan kommer bli kvar i landet och leva i ett skuggsamhälle tills de kan ansöka om asyl på nytt.

– Det finns inte tillräckliga belägg att det här skulle uppnå de syften de vill. Däremot vet vi att det riskerar att förlänga utsattheten på ett sätt som riskerar att drabba barn extremt hårt, säger MP:s Annika Hirvonen Falk till SVT Nyheter.

Enligt förslaget kommer dock en skärpning kunna ha en avskräckande effekt, då det är stor skillnad på att hålla sig kvar i ett land i tio år eller i fyra år i väntan på att kunna ansöka om asyl på nytt.

Den migrationspolitiska kommittén, med representanter från samtliga riksdagspartier, ska sammanträffa och diskutera förslaget i nästa vecka. Andra förslag som ska diskuteras är om Sverige ska införa volymmål för migrationen och vilka anhöriga som ska få migrera.

I augusti ska ett färdigt förslag presenteras för migrationsminister Morgan Johansson.

Läs även: Migrationsverkets nya prognos: 21 000 asylsökande i år

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag