Ny kalldusch för KD – tappar fyra procent

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 6 jun 2019 2019-06-06
E-post 188

KD hann inte glädjas länge över det fina resultatet i SCB:s väljarundersökning i maj innan det var dags för nästa kalldusch. I Expressen/Demoskops junimätning tappar KD ”ett helt folkparti”. Och det är troligen abortfrågan som ligger bakom raset enligt Demoskop.

KD tappar hela 4 procentenheter, från 11,5 ned till 7,5 procent i Expressen/Demoskops junimätning. Nedgången är den största förändringen för KD som Demoskop noterat.

– Det motsvarar att mer än ett helt folkparti har ställt sig upp och gått. Räknar man i antal väljare rör det sig om ett tapp på ungefär 260 000 KD-väljare på några veckor, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson till Expressen.

Läs även: SCB: KD ökar stort på allianspartiernas bekostnad

Enligt Santesson är det framförallt abortfrågan som ligger bakom raset.

– Nedgången är betydligt större bland kvinnor och bland yngre, och strömmarna går väsentligen till Moderaterna medan SD inte ser ut att ha berörts, säger Santesson.

–  Jag har sett en hypotes att KD nu skulle tappa stöd på grund av partiets ställningstagande till regeringens nya migrationsproposition, men det är svårt att se något i undersökningen som skulle tala för den teorin, tillägger Santesson.

Läs även: Kalldusch för KD i opinionen – abortfrågan bakom enligt Aftonbladet/Inizio

M är det parti som vunnit mest på KD:s nedgång, med en ökning på 2,5 procent upp till 18,2 procent, vilket inte räcker för att komma ikapp SD som är fortsatt näst största parti med 19,9 procent, en liten ökning med 0,7 procentenhet.

Övriga partier noterar liksom SD marginella förändringar under en procentenhet, och KD:s ras är det enda som är statistiskt säkerställt.

En viktig orsak till skillnaden mellan SCB och Demoskop för KD är enligt Santesson att Demoskop har gjort sin mätning senare än SCB, och fått med de förändringar i opinionen som skett under EU-valskampanjens slutskede.

– Den senaste månaden har varit så politiskt händelserik att det är särskilt viktigt att se till när intervjuerna är gjorda. Det kan förklara mycket av skillnaden man ser i olika mätningar, säger Peter Santesson.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag