Ny lag i Irak kan ge dödsstraff vid samröre med israeler

Irakiska parlamentet. Foto: James Gordon CC BY 2.0 (Flickr)
  • Lördag 4 jun 2022 2022-06-04
E-post 95

BAGHDAD I slutet av maj klubbade det irakiska parlamentet igenom en lag för att kriminalisera alla kontakter, relationer och affärsförbindelser mellan irakiska och israeliska medborgare. Irakier som bryter mot lagen kan dömas till livstids fängelse eller ännu värre – döden.

Den nya lagen är baserad på en tidigare lag från 1969 och har antagits för att stoppa normaliserade relationer mellan Irak och Israel, rapporterar New York Times.

Enligt Times of Israel stöddes lagförslaget av 275 av 329 lagstiftare och enligt parlamentets utsago ska den nya lagen vara ”en sann reflektion av folkets vilja”.

Bakom lagen står bland annat den inflytelserika shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr. Efter att lagen klubbats igenom ska han ha uppmanat irakier att gå ut på gatorna för att fira den ”storslagna bedriften”. Hundratals personer ska därefter ha samlats i centrala Baghdad för att skandera anti-israeliska ramsor, uppger Times of Israel.

Den nya lagen i Irak möter stark kritik från USA. I ett pressmeddelande från det amerikanska utrikesdepartementet skriver man att man är ”djupt upprörd” över den nya lagen, som står i stark kontrast till andra arabländers alltmer normaliserade relationer till Israel de senaste åren. Man tillägger sedan att USA kommer fortsätta att vara en stark partner till Israel.

Det är emellertid oklart hur den anti-israeliska lagen ska implementeras i Irak. Detta eftersom Irak aldrig har erkänt Israel som en självständig nation sedan landets grundande 1948. Det finns heller inga diplomatiska relationer länderna emellan.

Läs även: Här skjuter terroristen ihjäl bilförare i Israel efter att ha mördat två ukrainare

Läs även: Film förbjuds i Mellanösternländer – skådis tjänstgjorde i israeliska armén

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag