Ny smäll för Demirok – bara 3 procents förtroende i Novus

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Tisdag 28 feb 2023 2023-02-28
E-post 0

Motvinden fortsätter för Muharrem Demirok, som utsågs till Centerpartiets nya partiledare i början av februari. Sedan dess har C fortsatt tappa i opinionen, och i den senaste förtroendemätningen från Novus får Demirok bara förtroende från 3 procent av väljarna. Demiroks föregångare på posten Annie Lööf hade 26 procents förtroende i förra månadens mätning.

”Starten för Demirok hade kanske kunnat vara bättre” skriver Novus vd Torbjörn Sjöström i en kommentar. Sjöström noterar emellertid att ”kännedomen är relativt hög” för Demirok, då 62 procent känner till honom.

”Det är högre kännedom än alla ministrar utom fyra” skriver Sjöström, som konstaterar att ”för att vara en nytillträdd partiledare som för ett halvår sedan var helt okänd så är kännedomen riktigt hög.”

Läs även: Ny opinionsflopp för Demirok (C) i Sifo

Samtidigt betyder den höga kännedomen alltså inte att Demirok får särskilt högt förtroende. ”Kanske inte helt oväntat när den mediala rapporteringen handlat inte bara om hans misshandelsdomar, utan att han inte berättade om det för valberedningen” skriver Sjöström.

Bland övriga partiledare är förändringarna små i Novis mätning. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har fortfarande högst förtroende med 53 procent. En bra bit efter ligger statsminister Ulf Kristersson (M) med 32 procent och Jimmie Åkesson (SD) med 26.

Novus förtroendemätning i februari

Förra månadens siffra inom parentes.

Magdalena Andersson (S) 53 (54)

Ulf Kristersson (M) 32 (29)

Jimmie Åkesson (SD) 26 (27)

Ebba Busch (KD) 22 (20)

Nooshi Dadgostar (V) 21 (17)

Märta Stenevi (MP) 11 (9)

Johan Pehrson (L) 11 (12)

Per Bolund (MP) 10 (10)

Muharrem Demirok (C) 3 (-)

Läs även: Förtroendeflopp för Demirok – sämsta siffran någonsin

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag