Nya barnombudsmannen hävdade att vuxna ”flyktingbarn” var myt – vägrar svara på frågor

Elisabeth Dahlin. Foto: Youtube
  • Torsdag 24 maj 2018 2018-05-24
E-post 660

SVERIGE Den nya barnombudsmannen Elisabeth Dahlin hävdade 2015 att det var en myt att vuxna män utgav sig för att vara ensamkommande flyktingbarn. Nu har Expressen visat att en stor andel av dem faktiskt är vuxna, men det är oklart om Dahlin har ändrat åsikt.

Elisabeth Dahlin är Rädda barnens generaldirektör och har av regeringen nyligen utnämnts till barnombudsman. Hon tillträder sin nya tjänst den 17 september.

På hösten 2015 debatterade hon åldersbedömningar med riksdagsledamoten Hanif Bali (M) i SVT Agenda. Då hävdade hon att det spreds myter om att vuxna migranter utgav sig för att vara barn.

– Åldersbedömningar är ju en väldigt komplex fråga, och då blir det väldigt lätt att ta det här snabba halmstrået ”röntga allihopa”. Men det är lite grann den här ”råttan i pizzan”-frågan. Det går mycket myter i sociala media om alla de här vuxna som ska finnas bland barnen, sade Elisabeth Dahlin.

– Vi jobbar ju sedan 15 år med den här frågan. Genom våra lokalföreningar och volontärer är vi ute på boendena varje vecka. Är det så att vi hade sett att det fanns vuxna bland barnen så skulle vi ha slagit larm direkt, sade hon också.

De flesta är vuxna

Nu har Expressen granskat de så kallade ensamkommande barnen, varav de allra flesta är män, afghaner – och vuxna. Enligt tidningens granskning har 78 procent av de 9 000 afghanerna fått sin ålder uppskriven till 18 år av Migrationsverket. Det är den här gruppen som regeringen och Centerpartiet vill ge en ny chans till uppehållstillstånd.

Frågan är om Elisabeth Dahlin har ändrat sin åsikt om att det bara är en myt att det finns vuxna bland de så kallade flyktingbarnen. Nyheter Idag ringde upp den blivande barnombudsmannen för att höra om hon har bytt fot sedan 2015. Först ber hon om att få ringa upp, och när vi får tag i henne igen hänvisar hon till sin presstjänst.

Nyheter Idag har fortsatt söka Elisabeth Dahlin via mejl under veckan, utan att ha fått svar på frågan.

Se hela debatten från 2015 här:

Läs även: Krav på regeringen om de ensamkommande afghanerna – Elva välgörenhetsorganisationer vill stoppa utvisningarna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag