Nyans överklagar kommunval: ”Inte placerat ut våra valsedlar”

Mikail Yüksel. Foto: Pressbild Partiet Nyans
  • Söndag 18 sep 2022 2022-09-18
E-post 138

Partiet Nyans kommer att överklaga valet till kommunfullmäktige i Göteborg. Det skriver partiledaren Mikail Yüksel på Twitter.
– Vi har sett på flera ställen att våra valsedlar inte funnits utställda, säger partisekreteraren Rami Hussein till SVT Väst.

”Anledningen är att röstmottagarna inte placerat ut våra valsedlar och sagt till väljarna att Partiet Nyans inte ställer upp i kommunvalet”, skriver Yüksel och tillägger att alla hans påståenden är dokumenterade.

– Vi tror att vi har förlorat röster på det här, säger Rami Hussein till SVT Väst.

Läs även: Småpartier larmar om valsabotage: ”Inte en rättvis match”

En anledning till att partiet tänker överklaga är att en person som förtidsröstat i Göteborg fått höra att Nyans kanske inte ställer upp i kommunvalet efter att ha frågat om partiets valsedlar. Incidenten ägde rum den 25 augusti och finns bekräftad i en tjänsteanteckning från valnämndens kansli i staden.

Valkansliet hävdar att de har agerat efter händelsen med ett informationsmöte i vilket de framhävt hur viktigt det är att vara noggrann med hanteringen av partiernas valsedlar och hur man placerar dem.

– Det är olyckligt, men det rättades till. Detta var ett mycket tidigt skede under förtidsröstningen, så jag vet inte om det är mer än en person som kan ha fått fel information, säger valnämndens ordförande Peter Mattiasson (M) till SVT Väst.

Den andra anledningen till överklagan är att det på valdagen ska ha saknats valsedlar för Partiet Nyans på en vallokal i Gamlestaden, något som partiet själva påstår. Den uppgiften säger valnämndens ordförande att han inte har fått.

Partiet Nyans är inte det enda parti i västra Sverige som uppgett att deras valsedlar flyttats eller gömts inne i båsen under valdagen. Bland annat har Moderaterna i Lysekil sagt att partiets valsedlar inte funnits där de ska i båset. De kommer emellertid inte att överklaga.

Hävdat valfusk i Malmö

Redan i onsdags hävdade Mikail Yüksel på en pressträff att det förekommit valfusk som hindrat hans parti från att ta en plats i Malmö kommunfullmäktige.

– På valkanslierna har man inte velat ta emot valsedlar från oss, sade Yüksel på pressträffen enligt Expressen. Han preciserade emellertid inte vilka valkanslier som åsyftades, uppger tidningen.

Enligt Expressen påstod partiledaren dessutom att han i mejlkonversationer med valkanslier fått det bekräftat för sig att Nyans valsedlar saknats.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om hur Örebropartiets valsedlar inte ställts ut i valsedelsställen på vallokaler i Kumla.

Läs även: 107 procents valdeltagande när S mer än fördubblades i Botkyrkadistrikt

Läs även: S rasar efter väljartappet till Nyans: ”Spridit konspirationsteorier”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag